Вјетрови са Купреса - www.Bosna-Hercegovina.com

5. јун 2018.


ВЈЕТРОВИ СА КУПРЕСА


 

Документарни филм "Вјетрови са Купреса" је прича о малој босанској вароши смјештеној  у југозпаданом дијелу Босне и Херцеговине, на чувеној Купрешкој висоравни (1.200 м.н.в), која има велики геостратешки положај за читаву регију.

У овом документарцу је приказан Купрешки крај кроз историју, етнологију са флором и фауном читавог краја. Приказан је начин живота Купрешака прије ратних дешавања 1990-их година. Односно како су радни људи радили углавном у индустријским погонима и доприносили друштвеном развоју читаве земље.

Поред тога, Купрес је позната зимска туристичка дестинација, гдје су долазили скијаши не само из Југославије већ и из иностранства. Љетња атракција је била сеоска такмичења односно чувени Купрешки Вишебој која се одржава тамо почетком јула мјесеца на Ивањдан, на који је долазило више хиљада људи из свих крајева свијета.

Један дио филма је посвјећен учешћу Купрешака у НОБ током Другог свјетског рата, гдје су становници Купреса дали велики допринос у борби против усташа и фашистичког терора. Седам партизанских бораца добило је орден Народног хероја.

Фим је режирао Ранко Станишић 1989. године.


Посјећено је: 1071  пута
Број гласова: 0
Просјек: 0,00


Tags:
DOKUMENTARNI FILM
VJETROVI SA KUPRESA
KUPRES
BOSANSKA KRAJINA
ZAVICAJ
PRIRODNE LJEPOTE
IVANJDANSKI SABOR
SOCIJALIZAM


Оцијените нам овај чланак:


ПОВЕЗАНЕ ВИЈЕСТИ:

Најава фестивала: Козара етно 2018

Бог не заборавља своје мртве

Слађана Кобас (1992-2006)

Бог не заборавља своје мртве

1942: Драксенић

Јаук

Сјећање на баба Тривнуну - динарску вучицу