У Сокоцу премијерно приказан документарни филм Одбрана села Дрецељ - www.Bosna-Hercegovina.com

19. јул 2022.


У СОКОЦУ ПРЕМИЈЕРНО ПРИКАЗАН ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ ОДБРАНА СЕЛА ДРЕЦЕЉ


У пуној сали Скупштине општине Соколац синоћ је премијерно приказан документарни филм „Одбарана села Дрецељ“, аутора Саше Николића. Приказивање филма је организовала Установа за културу „Перо Косорић“, а према ријечима директорице ове установе Душке Лукић, простор је уступила општина Соколац.

– Повод за снимање овог филма је 30 година од формирања 2. романијске моторизоване бригаде, због чега премијера и креће из Сокоца, мјеста формирања бригаде, објаснила је Лукићева, и додала да је приказивање филма планирано у Републици Српској, региону и српској дијаспори.

Аутор филма Саша Николић казао је да је документарни филм сниман протеклих десет мјесеци на подручју Сарајевско-романијске регије, те да је у њему учествовало 35 људи.

– Циљ је био да овјековјечим људе који су се борили и бранили наше село које је јуначки одбрањено у Одбрамбено-отаџбинском рату, а из кога смо морали да се иселимо након потписивања Дејтонског споразума, јер је припало Федерацији. Повод је био обиљежавање 30 година од формирања Друге романијске моторизоване бригаде у чијем саставу су били Оловски батаљон и Дрецељска чета.

Филм је снимљен на основу моје књиге „Срби, Дрецељ и Дрецељани“ из 2012. године, ратних и поратних видео-снимака и свједочењу демобилисаних бораца. У филму су приказане фотографије 12 бораца наше чете који су погинули, као и око 40 ратних фотографија, рекао је Николић.

Николић је подсјетио да је 1991. године у селу Дрецељ живјело око 300 становника, да је оно бројало око 100 породичних кућа, 42 викендице, зграду Основне школе, Омладинску салу, продавницу и капелу.

– Војска Републике Српске одбранила је село Дрецељ током рата, међутим након Дејтона објекти у овом мјесту су порушени, јер је све припало Федерацији БиХ. И данас се врши одбрана села Дрецељ. На темељима порушене капеле смо 2012. године подигли цркву Вазнесења господњег око које се сваке године о Спасовдану окупљамо.

Објављивањем књига, кроз своје пјесме и овај филм желим да оставим траг о јуначкој одбрани нашег села, казао је Николић и истакао да је циљ снимања филма очување културе сјећања и сјећања на хероје који су дали крв и живот за одбрану својих вјековних огњишта.

Саша Николић, данас припадник елитне јединице Жандармерије Републике Српске и пјесник са Пала, аутор је 11 књига и добитник бројних домаћих и међународних одликовања и награда за епску поезију.

 

Приредила: Јелена Ћајић
Извор:
.opstinasokolac.net
16.07.2022.


Посјећено је: 513  пута
Број гласова: 0
Просјек: 0,00


Tags:
SASA NIKOLIC
ZANDARMERIJA POLICIJA
PREMIJERA FILMA
SELO DRECELJ
DEVEDESETE GODINE
PROLECE 1992
SARAJEVSKI SREZ
RASPAD SFRJ
JEDINICE VRS
ROMANIJSKI KORPUS
OLOVSKI BATALJON
RAZBIJANJE JUGOSLAVIJE
OPSTINA SOKOLAC
MOTORIZOVANA BRIGADA


Оцијените нам овај чланак:


ПОВЕЗАНЕ ВИЈЕСТИ:

Сјећање на дјечака Александра Обрадовића из Рогатице

Чувала нас небројено пута икона Св. Николе што је купио прађед Ђуро у Сарајеву

Херојски пут Илијашке бригаде 1992-1996

Ничији војници - Сарајево 1992

Вертикала страдања у Херцеговини 1915-1941-1992 (Емисија Разбуђивање, гост: Сена Шијак Марковић)

Ратне приче из Вогошће 1992-1996 (Емисија Разбуђивање, гост: Борислав Кондић)

Ничији војници - Сарајево 1992