У Ристића Гају код Добоја обиљежено је 30 година од пробоја Коридора, најславније операције 1990-их - www.Bosna-Hercegovina.com

13. јун 2022.


У РИСТИЋА ГАЈУ КОД ДОБОЈА ОБИЉЕЖЕНО ЈЕ 30 ГОДИНА ОД ПРОБОЈА КОРИДОРА, НАЈСЛАВНИЈЕ ОПЕРАЦИЈЕ 1990-ИХ


У Ристића Гају код Добоја је 12. јуна 2022. обиљежено 30 година од почетка пробоја Коридора којим је прекинута 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада око милион и по Срба у западном дијелу Републике Српске и Републици Српској Крајини.


Пробој Коридора је најсвјетлији и најхуманији ратни подвиг Војске Републике Српске.

Код споменика са 445 имена погинулих српских бораца са подручја Крњина служен је парастос и положени су вијенци.

Бивши командант Крњинске бригаде Мико Шкорић рекао је да је операцијом "Коридор 92" ратне 1992. године обезбијеђена територијална цјеловитост Републике Српске, успостављена њена и веза Републике Српске Крајине са Србијом тј. Југославијом. Први дио акције је трајао од 14. до 28. јуна 1992.

Предсједник Одбора инвалида у Борачкој организацији Добој Душан Ђукановић рекао је да је српски народ на овом простору био стјеран на ивицу живота или смрти због чега се морао организовати и кренути у одбрани својих кућа, породице и Републике Српске.

На мјесто одакле се кренуло у пробој Коридора дошао је и Милорад Јефтић, син борца ВРС који је погинуо у пробоју. Поносан је на оца јер је са другим патриотама стварао Републику Српску, али и тужан што није дочекао слободу.

- Покојни отац се вратио из Аустрије са привременог рада и прикључио се Војсци Републике Српске за коју је живот дао - истакао је Нешић и додао да је жал за изгубљеним оцем данас иста као и 1992. године.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић рекао је да је овом битком основана и успостављена Република Српска и због тога је битно да млађе генерације знају шта се дешавало на овом мјесту.

Операцију "Коридор живота", чијим завршетком је успостављена веза са Србијом и Српска добила компактну територију, извеле су снаге 1. Крајишког корпуса, Источнобосанског корпуса и полиције Републике Српске Крајине, а командант операције био је тадашњи командант Првог Крајишког корпуса генерал Момир Талић.

Према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица, у операцији "Коридор" погинуло је 877 припадника Војске Републике Српске, 15 припадника МУП-а Српске и 17 припадника МУП-а Републике Српске Крајине.

Овом акцијом, чији је директан повод смрт 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника, окончана је 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада око милион и по Срба у западном дијелу Српске и Републике Српске Крајине.

 

(rtrs.tv)


Посјећено је: 495  пута
Број гласова: 5
Просјек: 5,00


Tags:
PROBOJ KORIDORA
NAJSLAVNIJA NAJHUMANIJA
RISTICA GAJ
PROLECE 1992
VUKOVI SA VUCIJAKA
MILICIJA KRAJINE
BANJALUCKI KORPUS
VELJKO MILANKOVIC
SEMBERIJA POSAVINA
SEVERNA BOSNA
OSLOBODILACKA OPERACIJA
RASPAD SFRJ
RAZBIJANJE JUGOSLAVIJE
UMIRANJE NOVORODJENCADI
MOMIR TALIC
OPSTINA DOBOJ


Оцијените нам овај чланак:


ПОВЕЗАНЕ ВИЈЕСТИ:

40 секунди истине: Сарајево није ослободила Армија БиХ, већ Дејтон (НАТО помогао)

Ничији војници - Сарајево 1992

Сјећање на 5. април 1992 - Дан ткз. Опсаде Сарајева

Ратне приче из Вогошће 1992-1996 (Емисија Разбуђивање, гост: Борислав Кондић)

У Сокоцу премијерно приказан документарни филм Одбрана села Дрецељ

Село Фајтовци у долини Сане: Овдје више нема Срба

Мостaрски Срби нeкaд и сaд