У Теслићу је одржана промоција збирке пјесама "Геода" од Славојке Кокић - www.Bosna-Hercegovina.com

28. март 2022.


У ТЕСЛИЋУ ЈЕ ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА ЗБИРКЕ ПЈЕСАМА "ГЕОДА" ОД СЛАВОЈКЕ КОКИЋ


У великој сали Дома СПКД „Просвјета” у Теслићу, одржана је 26.03.2022. године промоција збирке поезије ”Геода” Славојке Кокић.

”Најновија и, свакако, најзрелија, збирка пјесама Славојке Кокић Геода садржи 74 пјесме разврстаних у четири поглавља (Геода, Свјетлосни траг, Звијезда у мајчином оку, Велика је Божја милост). 

У наведеним поглављима, у пјесмама душе, уткане су пјесникињине мисли, жеље, надања, снови и љубав – љубав према ближњима, посебно онда када оду на други свијет… У редослиједу мотива и њиховом преплету лежи темељна вриједност пјесме.

Пјесникиња Славојка Кокић, што је очигледно, у том простору и у том послу добро се сналази, јер то је простор бескрајне могућности сагледавања свијета у коме јесмо то што јесмо, као ствараоци његовог сталног сагледавања и уобличавања. Уз то се подразумијевају све могућности плетења и интеграција мотива да би пјесма својим гледом прогледала…

Пјесме у збирци Геода, писане су разумљивим и лепршавим стилом, лако се читају и памте, па не би било незаслужено да се неке од њих нађу и у читанкама за основне школе – ријечи једног од рецензената који је био лично присутан на промоцији, проф. др Љубомира Милутиновића из Бања Луке.


Промоција у Теслићу

- ”О истинским и непрестаним променама код човека сведочи најновија збирка песама Геода ауторке Славојке Кокић. Како и сам наслов сигнификује та геода је човек, који попут пећине у стени прикупља искуства и таложи их, творећи кристал, горски кристал лепоте живота.

И када су та искуства болна, кад нам људи сломе срце, и када нас вољени напусте и преселе се у вечни живот, када смо у рату и  све ране нашег рода нас боле, али и када смо срећни у загрљају божанског праштања и опште љубави са мирјанима, са породицом, са читавим универзумом.

Велики је допринос књижевности оваква стилска разуђеност, тематска разноврсност коју нам пружа песникиња Славојка Кокић, њен таленат се грана непрестано и проналази нова удубљења где ће настајати неке нове геоде, искрити нови кристали и рађати се дијаманти непролазне вредности.

А светлост… светлост је њена главна одлика. Поезија – као духовни светионик.- дио рецензије проф.српског језика и књижевности Невене Милосављевић, из Звечана која се присутним обратила аудио- видео записом.

- "Ово је моја трећа књига, кажу: ”Трећа, срећа”, а мени је свака од њих као новорођено чедо јер у сваку сам  уткала дио своје душе, а у тренуцима кад је душа рањена, ту је пјесма да је лијечи… Пјесма је, осим што је тјешитељка, и чувар сјећања и зато у овој збирци, сем њежних, љубавних пјесама, су и пјесме које чувају сјећања на најближе, али и оне које свједоче о трагичним историјским догађајима.

Има и оних које су опомена, које нас тјерају да се запитамо гдје гријешимо, да ли смо у трци с временом изгубили своје ”ја”, своје сопство,  равнотежу с природом предодређену од Бога, како се опходимо према ближњима, јесмо ли заборавили да нам је љубав потребна као и ваздух који дишемо…на сва та питања, одговара пјесма, пјесма која слави живот и љубав…Због свих наведених чињеница настајале су пјесме, кристали душе који су творили Геоду…" - ријечи су ауторке Славојке Кокић.


Славојка Кокић са породицом

Успјешности промоције допринијело је и присуство издавача ове збирке су СПКД „Просвјета” Теслић-проф.Алекса Касаповић и ”АСоглас издаваштво” из Зворника - Дејан Спасојевић, који је и штампао књигу.

Промоцији је присуствовао и музичар Душко Шукурма Дота из Босанског Брода који је аранжирао и отпјевао двије пјесме које су заступљене у збирци, а њихово извођење је допринијело необичности и љепоти промоције, као и учешће Андреја Ђурђевића, ученика музичке школе,  који се представио  композицијом уз пратњу на клавиру.

Насловну страну збирке урадила је Сузана Продић, кћерка ауторке, приказала је као јединство геоде човјека и геоде стијене у лику људског ока чију  зјеницу чини геода.

У програму промоције учествовале су чланице Књижевног клуба ”Просвјета” из Теслића, као и ученици ЈУ Основне школе „Вук Караџић” из Теслића у којој ауторка ради као учитељица.

Промоција је била медијски покривена од стране К3 ТВ из Прњавора.

Цјелокупан утисак је да је организација и само одржање  промоције било успјешно, од уређивања сцене, па до успјешног представљања заступљених пјесама у збирци од стране учесника у програму, а о сарадњи и самој збирци су говорили рецензенти и издавачи књиге, као и ауторка Славојка Кокић.

 

Славојка Кокић из Теслића
Објављно: 27.03.2022.
(asoglasizdavastvo.com)


Посјећено је: 144  пута
Број гласова: 0
Просјек: 0,00


Tags:
SLAVOJKA KOKIC
ZBIRKA PESAMA
KNJIGA GEODA
SREDNJA BOSNA
SUZANA PRODIC
LJUBOMIR MILUTINOVIC
ANDRIJA DJURDJEVIC
DRUSTVO PROSVJETA


Оцијените нам овај чланак:


ПОВЕЗАНЕ ВИЈЕСТИ:

Шарање васкршњих јаја

Сарајевске приче: Ратне муке Хаџића и Илиџе

Крстић у порубу (одлакзак из Зенице)

Емисија Разбуђивање: Срушен муслимански мит о Сарајеву

Ненаду Милкићу годишња награда УКРС за најбољу књигу у 2020 години

Сјећање на отварање сарајевске ратне болнице у хотелу Коран на Палама 1992. године

Прослава Ивањдана у Биљешеву код Какња 2021. љета Господњег