Ствараоци Републике Српске: Праштајте синови српски - www.Bosna-Hercegovina.comСтатистика посјета
од 06.06.2018

Данас: 131
Два дана: 349
Седам дана: 1747
Мјесечно: 8272
Годишње: 90497
Укупно: 181350

Највише посјета
10.5.2019 1239
НАШЕ ГОРЕ ЛИСТОВИ!


Никола Буковић (1961-1995)


Вукови са Дрине (1992-2006)


Бранко Ћопић (1915-1984)


Раденко Галинац (1969-1995)


Споменко Гостић (1978-1993)НЕ ЗАБОРАВИМО МУЧЕНИКЕ!

23. јул 2020.


Ствараоци Републике Српске: Праштајте синови српски


Поводом одлуке народних посланика у Скупштини Републике Српске окупљених око Момчила Крајишника, који себе називају "Ствараоци Републике Српске", да себи дају некакаве ратне накнаде гдје би свако требао да добије око 70.000 евра... С друге стране, ратни војни инвалиди и бившии борци ВРС су остали на истим социјалним примањима као и раније...

 

 

Праштајте синови српски

Што смо вашу младост уградили у ровове и грудобране. Што смо од ваших мртвих тијела подигли војничка гробља, а од откинутих удова границе српске правили. Што смо вашом крвљу пошкропили свету земљу прађедова и што смо вас заборавили. Што смо ваша имена уклесали на споменике које не облазимо. Што смо преживјели тамо гдје сте ви заувијек пали.


Праштајте мртва браћо

Што смо дозволили да нас побједе издајници и дезертери. Што смо пустили да нас гори од нас купују за мале паре, а онда да продају и распродају све што је српско. Што више вјерујемо ратним профитерима него својим очима. Што се кунемо у нељуде, дупеувлакаче и сјецикесе. Што постојимо овакви какви смо на земљи коју сте ви створили. Што се клањамо фукарама вјерујући да су бољи од нас. Што се склањамо с пута гњидама и вашкама и кунемо се у њих за биједну кору хљеба. Што смо дозволили да нас покраду и направе од нас сиротињу. Што смо постали овакви никакви.

Праштајте мајке јединака

Што су ваши синови својим тијелима и крвљу нахранили ову проклету земљу на којој више није свето Србин бити. Што их се сјећамо само кад нама треба и што сте остале саме у свијету вуцибатина и нељуди који су њихове животе добрано уновчили. Што им на гробље доводимо шверцере о Видовдану и што их оплакујемо само кад их се ви сјетите. Праштајте нама који смо остали живи и који све то гледамо и не говоримо ништа. Што ћутимо пред неписменима и склањамо се пред лоповима. Што мирно посматрамо како крчме и ово мало што је остало крстећи се тек о крсној слави. Што постојимо док ваших синова нема.

Праштајте српски синови

Што смо вас узидали у заборав и што вас никада неће бити у уџбеницима историје. Што сте погинули да би живјели они који образа немају. Што у ваше име лажу и куну се само кад то њима треба. Што су нас зајахали и не силазе са грбаче, а ми им све то допуштамо. Што смо слаби, јадни и престрашени. Што се више бојимо српских главешина него ви метака на које сте јуришали. Што сте погинули два пута, једном од метка а други пут у нашим успоменама. Што смо вас издали ми који смо преживјели и што смо се на вашим костима опет и поново подијелили на наше и њихове. Што су нас завадили они које сте бранили да би натрпали своје дубоке џепове. Праштајте и ви који нисте иза себе оставили никога и ви чији потомци служе и кулуче код фукара. Што вас никада нико неће оплакати онако и онолико колико сте заслужили. Што сте узалуд погинули. Што сте ви то што јесте а ми ово што јесмо.

Праштајте српски синови јер Бог нам опростити неће.

 

Аутор: Горан Врачар
Преузето са: Катера
22.07.2020.


Посјећено је: 403  пута
Број гласова: 0
Просјек: 0,00

STVARANJE REPUBLIKE SRPSKE PRASTAJTE SINOVI SRPSKI KULTURA SJECANJA


Оцијените нам овај чланак:


ПОВЕЗАНЕ ВИЈЕСТИ:

Стари Брод: Освештан спомен музеј; одржан помен за 6.000 убијених Срба

Пребиловци 6. август 2018

Парастос Војводи Манди биће 27.12.2019. у Угљевику

Обиљежен Дан Илијашке бригаде у Бијељини

Обиљежено 26 година од Пешине јединице у Брчком
АРХИВА ВИЈЕСТИ


Меша Селимовић, 1965. год
"Боснa je моja вeликa љубaв и моja поврeмeнa болнa мржњa. Бeзброj путa сaм покушaвaо дa побjeгнeм од њe и увиjeк остajaо, иaко ниje вaжно гдje човjeк физички живи. Боснa je у мeни кaо крвоток. Ниje то сaмо нeобjaшњивa вeзa измeђу нaс и зaвичaja, вeћ и колоплeт нaслиjeђa ,историje, цjeлокупног животног искуствa мог и туђeг, дaлeког, коje je постaло моje!"

Владика Николај о Херцеговини:
"Ни сиромашније земље, ни већег богатства у карактерима.  Ни мање земље ни већег броја правих људи!"

Иво Андрић, 1920. год:
"Боснa je дивнa зeмљa, зaнимљивa, нимaло обичнa зeмљa и по своjоj природи и по своjим људимa. И кaо што сe под зeмљом у Босни нaлaзe руднa блaгa, тaко и босaнски човeк криje нeсумњиво у сeби многу морaлну врeдност коja сe код њeгових сунaродникa у другим зeмљaмa рeђe нaлaзи..."