Служен помен монасима манастира Дужи, који су убијени 1941. године - www.Bosna-Hercegovina.com

23. децембар 2019.


СЛУЖЕН ПОМЕН МОНАСИМА МАНАСТИРА ДУЖИ, КОЈИ СУ УБИЈЕНИ 1941. ГОДИНЕ


Данас је у требињском манастиру Дужи у организацији Удружења ЈВуО Требиње и СПЦ - ЕЗХиП организован помен калуђерима манатира Дужи - Русима које су требињски комунисти - партизани убили 23.12.1941. године.

Након свете литургије, обављен је помен у манастирској цркви и на гробу убијених калуђера - мученика. Парастосу је присуствовало више десетина Требињаца.

Од свирепог убиства калуђера манастира Дужи прошло је 78 година. Починиоци овог, као и многих других злочина које су починили комунисти над Српским народом и СПЦ никада нису одговарали за своје злочине ни праведно кажњени, напротив, они су у титовој Југославији на својим злочинима изградили каријере и добили привилегије у тадашњем друштву, што Српски народ осјећа до данас.

Након парастоса у манастирској цркви, вјерни народ је са свјештеницима отишао је до заједничког гроба на гробљу села Дужи, гдје су тројица руских - душких калуђера сахрањена.

Убијене калуђере су са мјеста на коме су убијени пренијели у сеоско гробље Дражини четници и народ из оближњих села и ту сахранили.

Прије неколико година Епархија захумско-херцеговачка им је подигла на заједничком гробу камени крст са именима тројице калуђера: Евгеније, Лукијан, Максим.

Иако је цијели дан била велика киша и вјетар, приликом одласка на гроб мученика у гробље села Дужи, небо над гробљем се разведрило и тако било све до завршетка помена.

За представнике Удружења ЈВуО Требиње након помена душким мученицима, свештенство манастира Дужи организовало је пријем, на коме су представници удружења и СПЦ договорили будућу сарадњу.

 

 

Написао: Чаки
22.12.2019.


Посјећено је: 1086  пута
Број гласова: 10
Просјек: 5,00


Tags:
1941
KOMUNISTICKI ZLOCINI
RUSKI
KALUDJERI
MANASTIR DUZI
TREBINJE
HERCEGOVINA


Оцијените нам овај чланак:


ПОВЕЗАНЕ ВИЈЕСТИ:

Убиство руских калуђера у манастиру Дужи код Требиња 23.12.1941

Како обиљежен 9. јануар

Јован Дучић (1874 - 1943)

Пребиловци 6. август 2016

Сјећање на Чагаљ 1992: Од Липaњских зорa мajкa je носилa крст

Споменици у Требињу: Од Мичeвцa до Клобукa

Вертикала страдања у Херцеговини 1915-1941-1992 (Емисија Разбуђивање, гост: Сена Шијак Марковић)