Милодраг Мићо Станојевић (1970-1991) - www.Bosna-Hercegovina.com

8. октобар 2019.


МИЛОДРАГ МИЋО СТАНОЈЕВИЋ (1970-1991)


Међу младићима, тј. борцима које је Југославенска Народна Армија, септембра 1991. године, мобилисала био је и Милодраг Станојевић из козарског села Котурови, општина Козарска Дубица на сјеверу Босне и Херцеговине.

Милодраг је рођен 7. децембра 1970. године у Бадену (Аустрија) гдје је живио до своје 6. године када се са породицом преселио у Котурове под Козаром. Отац Ђуро и мајка Милица поред њега имали су још три кћерке: Мирјану, Марину и Биљану.

Иако је већина бораца са дубичког простора била мобилисана у XI партизанску, касније 11. дубичку бригаду, Милодраг је био на дужности у 43. приједорској бригади.

Поред тога што је био веома млад, због храбрости показане на ратишту унапређен је у потпоручника и дата му је команда над једном четом. Саборци су га описивали као изузетно скромног и невјероватно храброг што је и показао неколико пута.

Посебно је остао запамћен подвиг кад је у селу Ловска, 19. октобра 1991. године сам истрчао пред непријатељску колону и том приликом заробио два тенка, једно оклопно возило и командира хрватских паравојних формација ткз. Збор Народне Гарде.

Погинуо је 23. новембра 1991. године, бранећи положај у западнославонском селу Корита код Пакраца.

Постоји једна, истина непотврђена, прича да је Милодраг у селу Ловска упознао једну дјевојку, те да се из тог разлога заштитнички поставио према овом селу. Када су припадници ЗНГ заузели село његова чета се повукла у село Корита.

У једном извиђачком подухвату смртно је рањен. Борци којима је био надређен, ожалошћени због губитка вољеног команданта, извршили су јуриш на непријатељске положаје и том приликом су уз обостране губитке уништили јако непријатељско упориште.

Једна улица у Козарској Дубици носи његово име.

 

Из књиге Марка Јанковића
„Дубички 20. вијек“,
Бања Лука 2018.

 

Преузето са: srbiubih.com


Посјећено је: 2066  пута
Број гласова: 34
Просјек: 4,85


Tags:
HEROJI JUNACI
MIODRAG STANOJEVIC
NEPRIJATELJSKA KOLONA
PRIJEDORSKA BRIGADA
ZAPADNA SLAVONIJA
NOVEMBAR 1991
DEVEDESETE GODINE
POSAVINA POTKOZARJE
DUBICKI 20. VEK


Оцијените нам овај чланак:


ПОВЕЗАНЕ ВИЈЕСТИ:

Сретох мајку војника - Соколац 2021

Хвaлa и слaвa хeроjимa - Приje 30 годинa формирaнa je слaвнa Бобaнскa чeтa у Требињу

Ничији војници - Сарајево 1992

Све нас данас осудише браћо

40 секунди истине: Сарајево није ослободила Армија БиХ, већ Дејтон (НАТО помогао)

Зоран Боровина (1952-1992)

Сретох мајку војника - Соколац 2021