Сабор у Губину: Преко 500 посјетилаца под Динаром 29.08.2023 - www.Bosna-Hercegovina.com

1. септембар 2023.


САБОР У ГУБИНУ: ПРЕКО 500 ПОСЈЕТИЛАЦА ПОД ДИНАРОМ 29.08.2023


Када неко ноћу сања ђеда, а ђед га пита 'Има ли те наследниче?' А он седне у ауто и оде да раскрчи ђедовину." Судећи по Убрусу у Губину, лета Господњег 2023. Срби под Динаром често сањају своје ђедове.

 

КРАЈИНА ЈЕ ДРУГО КОСОВО

Снажне су нити које их вежу са тим прелепим пољем под Динаром - завет и гени Гаврила Принципа, сене невино побијених, празне штале, непокошене ливаде и пуста поља на којима је некада снажно куцао живот, Троглав који поносито у магли стоји... и гробови, како спомену владика Сергије.

Наследници седају у кола, аутобусе, ко се како снађе, долазе и раскрчују дедовину.

500 и нешто душа под шатором под Динаром, у дворишту цркве Успења Пресвете Богородице. Киша лије из динарског неба. Прошлост, тугу, жал за животом који више никада неће бити њихов киша не може да спере. Сузе, које теку, бришу се и скривају на сваки други стих крајишке песме, киша помало замаскира. Поносити Срби ливањског поља скривено плачу за својом младошћу, мртвима, непреболом; небо плаче над Крајином, другим Косовом, која више не постоји. Свако сат времена пљусак престане, прогрије сунце. Неко би рекао ћудљиво планинско време на 750 метара надморске висине. А Бог поручује - нада постоји. Синови, унуци, наследници седају у кола и одлазе да раскрче ђедовину.

У уторак 29. августа 2023. одржан је традиционални црквено-народни сабор у Храму Успења Пресвете Богородице у Губину.

"Овај обичај деценијама траје у овоме крају када се народ Божији са својим пастирима на празник Успења Пресвете Богородице сакупљао ради храмовне славе у Ливну, а с обзиром да у селу Губин храм прославља исту славу, овај црквено-народни сабор одржавао се у попразништву Успења Пресвете Богородице на празник Нерукотвореног Образа Господњег", наведено је на званичној страници Епархије Бихаћко-петровачке

Епископ бихаћко-петровачки Сергије посетио је храм у Губину где је уз саслужење монаштва и свештенства Епархије бихаћко-петровачке и других Епархија служио свету архијерејску Литургију.

Након литургије извршено је освећење парохијског дома "Лазиног конака" који се налази поред храма, а који је добио име по прерано преминулом певачу и аутору великог броја крајишких песама, Лази Пајчину, сину Динаре.

Владика Сергије је након уприличеног свечаног ручка кумовима славе и добротворима парохијског конака доделио Епархијске грамате захвалности. Међу приложницима конака и храма који су симболично награђени граматама нашао се и Фонд за избегла и расељена лица, као и бројни заслужни појединци: Мирко Пајчин, Милан Вуковљак, Горан Ђукић, Радован Пајчин, Весна и Томас Бахман и други, а постхумно је одликован и Лазо Пајчин.

"Океан су капље начиниле", цитирао је великог Његоша ливањски парох Предраг Црепуља, који се такође нашао међу добитницима грамата, позивајући народ на саборност и јединство показано у изградњи и уређењу конака. Отац Црепуља истакао је и велики допринос владике Сергија и епархије Бихаћко-петровачке, која је јуче донирала још 10.000 марака за потпуни завршетак конака, након чега је кренуло и прикупљање прилога.

- Договорили смо се једног дана у минути да кренемо са обновом цркве, а да нас остали прате, као што нас и прате до дан данас. Након обнове цркве подигли смо споменик нашим погинулим борцима и цивилима. Нисмо желели да станемо на томе, размишљали смо шта је највећи проблем - људу би да дођу овде, али немају где да спавају, тако смо кренули у изградњу конака, па да људи могу да дођу овде да га завршимо.

Када неко ноћу сања ђеда, а ђед га пита има ли те наследниче, а он каже - ,,Идем ја сутра, упалим кола и у своје село, идем да раскрчим своју ђедовину, ону рушевину, имам тај конак, имам где да спавам, па следеће године када обновим кућу, доћи ће мој рођак и имати где спавати, па ћу му помоћи да и он уради своје". И тако смо почели и ево не стајемо.

Ово је започео Баја, јер да он није опевао овај крај, можда за њега нико не би чуо, а наставио наш Лазар. Морамо бити заједно у ова тешка времена, јер само ако смо заједно, онда смо најјачи- рекао је Вуковљак, који се уједно на доприносу захвалио владики Сергију, епархији Бихаћко-петровачкој и свим приложницима храма и конака, али и људима који из године у годину изнова долазе у свој крај.

За народ окупљен под Динаром након ручка организован је и богат музички програм са извођачима крајишке музике. Неколико песама народу свога краја отпевао је и Мирко Пајчин, Баја Мали Книнџа, који је ове године био и један од кумова славе.

Владика Сергије такође се обратио окупљеном народу, подсетивши на своје речи, да је Крајина "друго Косово", и позивајући народ да се враћа у своје крајеве и обнавља своја огњишта.

- Није лако бити Србин у овој нашој отаџбини коју би желели да присвоје други. Ово је земља свих народа који живе овде, па и српског народа. О томе нам сведоче и древне светиње на овим просторима, а посебно гробови. Зато немојмо заборавити своја огњишта, своје цркве. Обнављајмо, рађајмо се! - поручио је окупљеном народу владика Сергије.

Рањен соко и даље јечи на Троглаву, неке се ране не лече. Душе боле и људи плачу, киша ради свој посао. Али киша и нема неке шансе под Динаром. Неискусни и даље коментаришу ћудљиво поланско време, а Господ? Господ вазда шаље јасне поруке - Сунце ће и за Крајину изгријати.

 

Аутор: Марија Стевановић
Фото: Ђуро Пајчин
Вечерње новости
30.08.2023.


Посјећено је: 265  пута
Број гласова: 0
Просјек: 0,00


Tags:
SABOR GUBIN
LIVANJSKO POLJE
DINARA TROGLAV
BIHACKO PETROVACKA
VLADIKA SERGIJE
LAZO PAJCIN
BAJA KNINDZA
MOLITVA LITURGIJA
GAVRILO PRINCIP


Оцијените нам овај чланак:


ПОВЕЗАНЕ ВИЈЕСТИ:

Ода Гаврилу Пере Принципа

Исповест једне Ливањке: Храбре жене Поточке

Гаврило Принцип (1894-1918)