Саопштење за јавност српских православних епископа у Босни и Херцеговини - www.Bosna-Hercegovina.com

3. фебруар 2023.


САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ СРПСКИХ ПРАВОСЛАВНИХ ЕПИСКОПА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ


Поводом бесрамних тврдњи главног имама Меџлиса Исламске заједнице у Козарцу, Амира Махића, изречених јавно, 27.01.2023. године тј. на Савиндан, којима је на најгрубљи начин настојао понизити Светог Саву и Српску Православну Цркву изражавамо жаљење, невјерицу и повријеђеност поменутим чином којим је на најгрубљи начин повриједио осјећаје свих вјерника СПЦ, али и свих грађана Босне и Херцоговине, којима је стало до мира, културе живљења, те вјерске и националне толеранције.

Наиме, Амир Махић, вјерски службеник Исламске заједнице, Светог Саву назвао је „такозваном“ и „веома контроверзном личношћу“, именујући Свечеву просвјетитељску мисију као „ноторну лаж“. Ту се ефендија Махић није зауставио, већ је изрекао тврдњу да је на учењу Светог Саве „зачета једна секта – српска православна секта“, која, по њему, са хришћанством нема ништа.

Главни козарачки имам даље је устврдио да су национализам и фашизам „двије основне идеолошке поставке на којима је утемељено светосавље“, те да је Свети Сава „зачетник идеологије мржње према другоме“, као и да су у светосављу „темељи геноцида“.

Имајући на уму изречене увреде, захтјевамо:

1. Да се Исламска вјерска заједница у Босни и Херцеговини извини свим православним вјерницима због нечувених увреда ефендије Махића;

2. Да се Исламска заједница огради од бескрупулозних изјава ефендије Махића, које не приличе било коме, а понајмање једном утицајном вјерском службенику, како би јавност увидјела да је све изречено став једног неодговорног појединца а не став цјелокупне Исламске вјерске заједнице.

Надајући се да ће ово наше Саопштење за јавност имати одјека у руководству Исламске вјерске заједнице Босне и Херцеговине, позивамо све вјернике, али и све грађане, да остану мирни, суздржани, али и одлучни да истином, љубављу и међусобним поштовањем сачувају достојанство вјере којој припадају, али и свих вјерских заједница које егзистирају у Босни и Херцеговини.

  1. Митрополит дабробосански Хризостом
  2. Епископ бањалучки Јефрем
  3. Епископ зворничко-тузлански Фотије
  4. Епископ бихаћко-петровачки Сергије
  5. Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије

 

(spc.rs)Наш коментар:
Тужни су и јадни сви они који дозвољавају да их овакав простак и хурсуз Амир Махић представља по било ком основу.


Посјећено је: 329  пута
Број гласова: 0
Просјек: 0,00


Tags:
BOSNA HERCEGOVINA
PRAVOSLAVNA CRKVA
ISLAMSKA ZAJEDNICA
KOZARAC PRIJEDOR
SREDNJA POSAVINA
RASTKO NEMANJIC
SVETOSAVSKI PRAZNIK
NACIONALNA NETOLERANCIJA
BESRAMNO NAJGRUBLJE
IDEOLOGIJA MRZNJE


Оцијените нам овај чланак:


ПОВЕЗАНЕ ВИЈЕСТИ:

Радост Драгице Вучић из Босанске Градишке: Зa Божић пунa кућa дjeцe

Прaвослaвни хрaм у Купрeсу: Нeоствaрeнa жeљa купрeшких Србa

Село Фајтовци у долини Сане: Овдје више нема Срба

Вељко Миланковић (1955-1993)

Освештан спомен-храм у Горњој Јошаници код Фоче

Обиљежено 30 година оснивања Гарде Пантери ВРС у Бијељини