Ријека Сава - www.Bosna-Hercegovina.com

13. април 2018.


РИЈЕКА САВА


Сава је ријека дуга 940 километара у југоисточној Европи. Ова ријека има међународних значај и а њена долина представља главну везу Балканског полуострва са простором Европе западно од њега. Подручје лијево и десно од Саве се назива Посавина. Она је заправо природна граница између Славоније и Баније, са Босном, односно Панонијом и Балканом. Површина слива Саве је 95.720 км².

Сава настаје спајањем ријека Саве Долинке и Саве Бохињке код Радовљице у сјеверозападној Словенији. Сава Долинка извире на Крањској гори и спушта се са Караванки и Јулијских Алпа ка југоистоку. Сава Бохињка извире јужно од Триглава и тече ка истоку.

После састава код Радовљице река Сава тече ка југоистоку поред Крања и Љубљане, остављајући их на западу. Ту ријека прави велике Љубљанско поље, „жилу-куцавицу“ Словеније. Од Љубљане Сава мијења правац тока ка истоку и протиче кроз низ клисура. Код Зиданог Моста, гдје се у њу улива Савиња, река мења ток ка југоистоку.

Ријека Сава протиче кроз веће градове, као што су: Љубљана, Загреб, Сисак, Славонски Брод, Босанска Градишка, Босански Шамац, Брчко, Сремска Митровица, Шабац, Обреновац и Београд.

У Саву се улијевају сљедеће ријеке: Крка, Купа, Уна, Врбас, Босут, Босна, Дрина, Колубара... док се Сава код Београда улијева у Дунав, па тако припада црноморском сливу. За ријечне бродове, Сава је пловна од Сиска до Београда.

Ријека Сава је значајна јер повезује србске земље: Банију, Славонију, Босанску Крајину, Босну, Срем, Шумадију. Због честих ослободилачких ратова које су Срби водили у 19. и 20. веку, ова ријека била је и мјесто окршаја односно гробље за многе Србе. Тако је управо на тромеђи Босанске Крајине, Славоније и Баније, основан концентрациони логор Јасеновац и Доња Градина (1941-1945) гдје су усташе (хрватски нацисти) за вријеме НДХ убиле преко милион Срба, а многи лешеви су управо преко ријеке Саве одлазили чак до Дунава и касније до Црног Мора.


Посјећено је: 1480  пута
Број гласова: 5
Просјек: 5,00


Tags:
GEOGRAFIJA
SAVA
RIJEKE
LJEPOTE


Оцијените нам овај чланак:


ПОВЕЗАНЕ ВИЈЕСТИ:

Вјетрови са Купреса

Ријека Дрина

Планина Динара

Рапти у Требињу: Село ратника и страдалника

Окупација Сарајева 1878. и страдање Срба у околини

Ријека Дрина

Шаторско језеро