Парламент Српске усвојио Декларацију о заштити права СПЦ у Црној Гори - www.Bosna-Hercegovina.comСтатистика посјета
од 06.06.2018

Данас: 143
Два дана: 361
Седам дана: 1759
Мјесечно: 8284
Годишње: 90509
Укупно: 181362

Највише посјета
10.5.2019 1239
НАШЕ ГОРЕ ЛИСТОВИ!


Бранко Ћопић (1915-1984)


Милан Тодоровић (1968-1995)


Иво Андрић (1892-1975)


Гаврило Принцип (1894-1918)


Петар Кочић (1877 - 1916)НЕ ЗАБОРАВИМО МУЧЕНИКЕ!

26. јун 2020.


Парламент Српске усвојио Декларацију о заштити права СПЦ у Црној Гори


У Декларацији се истиче да Народна скупштина Републике Српске у потпуности подржава све напоре које чине Митрополија и епархије Српске православне црвке у Црној Гори, како у Црној Гори, тако и на међународном плану, у борби за очување права на слободно исповиједање вјере и права на имовину Српске православне цркве.У Декларацији о заштити права Српске православне цркве на слободно исповиједање вјере и права на њену имовину у Црној Гори, приједлог Клубова посланика СНСД, ДНС, ДЕМОС, НДП, УС, СПС, СП, констатује се да је усвајање спорног Закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном статусу вјерских заједница, Српску православну цркву у Црној Гори довело у неравноправан положај у односу на остале вјерске заједнице.

Народна скупштина Републике Српске позива власти у Црној Гори да престану са покушајима насилног отимања цркава, манастира и имовине Српске православне цркве у Црној Гори, да престану са протјеривањем свештенства и монаштва Српске православне цркве под изговором да немају црногорско држављанство, и да кроз дијалог са црквеним великодостојницима Српске православне цркве у Црној Гори траже, на Уставу и законима Црне Горе, рјешење овог проблема.

Народна скупштина изражава забринутост због хапшења, прогона и премлаћивања епископа и свештеника Српска православна црква у Црној Гори, и оштро осуђује хапшење, лишавање слободе и кривични процес који је покренут против епископа будимљанско-никшићког и неколико свештеника Српске православне цркве, а власти у Црној Гори позива да поштују одредбе Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода , Повељу о основним правима ЕУ, те уставом загарантована основна људска и грађанска права Срба у Црној Гори.У Декларацији се истиче да Народна скупштина Републике Српске у потпуности подржава све напоре које чине Митрополија и епархије Српске православне црвке у Црној Гори, како у Црној Гори, тако и на међународном плану, у борби за очување права на слободно исповиједање вјере и права на имовину Српске православне цркве.

На дневном реду је и Приједлог Пословника Народне скупштине Републике Српске.

 

 

 


Посјећено је: 221  пута
Број гласова: 0
Просјек: 0,00

SKUPSTINA ZASTITA PRAVA SPC


Оцијените нам овај чланак:


АРХИВА ВИЈЕСТИ


Меша Селимовић, 1965. год
"Боснa je моja вeликa љубaв и моja поврeмeнa болнa мржњa. Бeзброj путa сaм покушaвaо дa побjeгнeм од њe и увиjeк остajaо, иaко ниje вaжно гдje човjeк физички живи. Боснa je у мeни кaо крвоток. Ниje то сaмо нeобjaшњивa вeзa измeђу нaс и зaвичaja, вeћ и колоплeт нaслиjeђa ,историje, цjeлокупног животног искуствa мог и туђeг, дaлeког, коje je постaло моje!"

Владика Николај о Херцеговини:
"Ни сиромашније земље, ни већег богатства у карактерима.  Ни мање земље ни већег броја правих људи!"

Иво Андрић, 1920. год:
"Боснa je дивнa зeмљa, зaнимљивa, нимaло обичнa зeмљa и по своjоj природи и по своjим људимa. И кaо што сe под зeмљом у Босни нaлaзe руднa блaгa, тaко и босaнски човeк криje нeсумњиво у сeби многу морaлну врeдност коja сe код њeгових сунaродникa у другим зeмљaмa рeђe нaлaзи..."