Ненаду Милкићу годишња награда УКРС за најбољу књигу у 2020 години - www.Bosna-Hercegovina.com

31. март 2021.


НЕНАДУ МИЛКИЋУ ГОДИШЊА НАГРАДА УКРС ЗА НАЈБОЉУ КЊИГУ У 2020 ГОДИНИ


ОДЛУКА О ДОДЈЕЛИ ГОДИШЊЕ НАГРАДЕ УДРУЖЕЊА КЊИЖЕВНИКА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Годишњу награду Удружења књижевника Републике Српске за 2020. годину додјељујемо Ненаду Милкићу за роман „Кости“, прву књигу замишљеног четворокњижја под насловом Погром, у ауторском издању.

Ненад Милкић у роману Кости приповједачки увјерљиво, умјетнички сугестивно и снажно приказује сложене ратне прилике у Сарајеву, у периоду 1992–1995. године.

Аутор храбро обрађује тематику којој у савременој српској књижевности још увијек није посвећена неопходна пажња. Ратне страхоте града, који изнутра разара сопствено биће носећи тако у себи особине проклетога града Вавилона, Милкић доминатно приказује из национално неоптерећених, приповједачки неутралних перспектива, стављајући у наративни фокус судбину несрећних појединаца чији животи су нестали у вихору непредвидиве балканске историје.

Ово је роман који на умјетнички репрезентативан начин приказује сву узвишеност и биједу људскости па, иако претежно обиљежена непојамним страхотама, Милкићева приповједачка естетика могла би се сажети у максиму једног од споредних а упечатљивих јунака његовог романа: Зло је пролазно, доброта је вјечна.

Роман је приповједачки заснован на више наративних планова, чија преплитања доприносе његовој драматици. Занимљиви дијалози ликова, који од породичних и најинтимних ломова у карактерима прерастају у полемичке и пријетеће тонове, смјењују се са мноштвом призора остварених техником кадрирања. Сценичност, као једно од најчешће коришћених приповједних средстава овога аутора, има функцију усредсређења на кључне предмете и моменте којима се вјерно дочаравају хаотичне слике Сарајева, али и да, истовремено, непосредно назначи узроке и посљедице трауматичних и трагичних догађаја.

Иако романескно остварење, ово дјело може допринијети меморијалној култури српског народа, на начин да емотивни однос појединца према прошлости коначно прерасте у обликован систем колективног памћења о страдању Срба у Сарајеву током посљедњег рата.

Жири у саставу:

  • Тихомир Левајац,
  • Душко Певуља,
  • Жељка Пржуљ

 

Извор: uk-rs.org


Посјећено је: 490  пута
Број гласова: 0
Просјек: 0,00


Tags:
NENAD MILKIC
UDRUZENJE KNJIZEVNIKA
REPUBLIKA SRPSKA
NAJBOLJA KNJIGA
2020 GODINA
RATNO SARAJEVO
DEVEDESETE GODINE
ZIMSKI EGZODUS
FEBRUAR 1996
DEJTONSKI SPORAZUM
SREDNJA BOSNA
POGROM KOSTI


Оцијените нам овај чланак:


ПОВЕЗАНЕ ВИЈЕСТИ:

Милодраг Мићо Станојевић (1970-1991)

Сретох мајку војника - Соколац 2021

Уснула у Господу: Рада Учур, мајка дјевојчице Наташе из Сарајева

Крстић у порубу (одлакзак из Зенице)

Сјећање на 5. април 1992 - Дан ткз. Опсаде Сарајева

Сарајевске приче: Ратне муке Хаџића и Илиџе

Ничији војници - Сарајево 1992