Ненаду Милкићу годишња награда УКРС за најбољу књигу у 2020 години - www.Bosna-Hercegovina.com

Статистика посјета
од 06.06.2018

Данас: 117
Два дана: 529
Седам дана: 1830
Мјесечно: 8911
Годишње: 30299
Укупно: 232504

Највише посјета
10.5.2019 1239
НАШЕ ГОРЕ ЛИСТОВИ!


Милан Тодоровић (1968-1995)


Митар Максимовић (1963-2002)


Драган Гаговић (1960-1999)


Бошко Перић Пеша (1971-1994)


Недељко Видаковић (1966-1994)НЕ ЗАБОРАВИМО МУЧЕНИКЕ!

31. март 2021.


Ненаду Милкићу годишња награда УКРС за најбољу књигу у 2020 години


ОДЛУКА О ДОДЈЕЛИ ГОДИШЊЕ НАГРАДЕ УДРУЖЕЊА КЊИЖЕВНИКА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Годишњу награду Удружења књижевника Републике Српске за 2020. годину додјељујемо Ненаду Милкићу за роман „Кости“, прву књигу замишљеног четворокњижја под насловом Погром, у ауторском издању.

Ненад Милкић у роману Кости приповједачки увјерљиво, умјетнички сугестивно и снажно приказује сложене ратне прилике у Сарајеву, у периоду 1992–1995. године.

Аутор храбро обрађује тематику којој у савременој српској књижевности још увијек није посвећена неопходна пажња. Ратне страхоте града, који изнутра разара сопствено биће носећи тако у себи особине проклетога града Вавилона, Милкић доминатно приказује из национално неоптерећених, приповједачки неутралних перспектива, стављајући у наративни фокус судбину несрећних појединаца чији животи су нестали у вихору непредвидиве балканске историје.

Ово је роман који на умјетнички репрезентативан начин приказује сву узвишеност и биједу људскости па, иако претежно обиљежена непојамним страхотама, Милкићева приповједачка естетика могла би се сажети у максиму једног од споредних а упечатљивих јунака његовог романа: Зло је пролазно, доброта је вјечна.

Роман је приповједачки заснован на више наративних планова, чија преплитања доприносе његовој драматици. Занимљиви дијалози ликова, који од породичних и најинтимних ломова у карактерима прерастају у полемичке и пријетеће тонове, смјењују се са мноштвом призора остварених техником кадрирања. Сценичност, као једно од најчешће коришћених приповједних средстава овога аутора, има функцију усредсређења на кључне предмете и моменте којима се вјерно дочаравају хаотичне слике Сарајева, али и да, истовремено, непосредно назначи узроке и посљедице трауматичних и трагичних догађаја.

Иако романескно остварење, ово дјело може допринијети меморијалној култури српског народа, на начин да емотивни однос појединца према прошлости коначно прерасте у обликован систем колективног памћења о страдању Срба у Сарајеву током посљедњег рата.

Жири у саставу:

  • Тихомир Левајац,
  • Душко Певуља,
  • Жељка Пржуљ

 

Извор: uk-rs.org


Посјећено је: 48  пута
Број гласова: 0
Просјек: 0,00

NENAD MILKIC
UDRUZENJE KNJIZEVNIKA
REPUBLIKA SRPSKA
NAJBOLJA KNJIGA
2020 GODINA
RATNO SARAJEVO
DEVEDESETE GODINE
ZIMSKI EGZODUS
FEBRUAR 1996
DEJTONSKI SPORAZUM
SREDNJA BOSNA
POGROM KOSTI


Оцијените нам овај чланак:


ПОВЕЗАНЕ ВИЈЕСТИ:

Утисци о роману "Кости" Ненада Милкића

Крстић у порубу (одлакзак из Зенице)

Документарно-играни филм "Коридор 92"

Крстић у порубу (одлакзак из Зенице)
АРХИВА ВИЈЕСТИ


Меша Селимовић, 1965. год
"Боснa je моja вeликa љубaв и моja поврeмeнa болнa мржњa. Бeзброj путa сaм покушaвaо дa побjeгнeм од њe и увиjeк остajaо, иaко ниje вaжно гдje човjeк физички живи. Боснa je у мeни кaо крвоток. Ниje то сaмо нeобjaшњивa вeзa измeђу нaс и зaвичaja, вeћ и колоплeт нaслиjeђa ,историje, цjeлокупног животног искуствa мог и туђeг, дaлeког, коje je постaло моje!"

Владика Николај о Херцеговини:
"Ни сиромашније земље, ни већег богатства у карактерима.  Ни мање земље ни већег броја правих људи!"

Иво Андрић, 1920. год:
"Боснa je дивнa зeмљa, зaнимљивa, нимaло обичнa зeмљa и по своjоj природи и по своjим људимa. И кaо што сe под зeмљом у Босни нaлaзe руднa блaгa, тaко и босaнски човeк криje нeсумњиво у сeби многу морaлну врeдност коja сe код њeгових сунaродникa у другим зeмљaмa рeђe нaлaзи..."