"Небо над Бјеловаром" филм о херојству мајора Тепића - www.Bosna-Hercegovina.comСтатистика посјета
од 06.06.2018

Данас: 47
Два дана: 179
Седам дана: 1933
Мјесечно: 8937
Годишње: 8184
Укупно: 99037

Највише посјета
10.5.2019 1239
НАШЕ ГОРЕ ЛИСТОВИ!


Вељко Миланковић (1955-1993)


Недељко Видаковић (1966-1994)


Бранко Ћопић (1915-1984)


Бошко Перић Пеша (1971-1994)


Никола Буковић (1961-1995)НЕ ЗАБОРАВИМО МУЧЕНИКЕ!


Мирјана Драгићевић (1983-1992)


Слађана Кобас (1992-2006)


Сребреничке жртве 1992-1994

25. септембар 2019.


"Небо над Бјеловаром" филм о херојству мајора Тепића


 У Дому културе у Козарској Дубици приказан је документарни филм "Небо над Бјеловаром" аутора Недељка Лајшића, посвећен народном хероју Милану Тепићу и војнику Стојадину Мирковићу који су погинули у Бјеловару у септембру 1991. године бранећи касарну ЈНА од хрватских паравојника.
 


Александар Тепић испред графита

Аутор филма Недељко Лајшић рекао је да је тај филм наш дуг према хероју Милану Тепићу који ће свједочити о његовом дјелу.
- "У овом документарном филму смо показали не само херојски чин који је мајор Тепић урадио него и какав је он човјек био. А то је био добар човјек, који је одржао своју ријеч да ће бранити своју земљу. Херојски је погинуо, али је показао генерацијама које долазе како се воли и брани отаџбина", рекао је Лајшић новинарима.

Филм "Небо над Бјеловаром" до сада је имао 12 пројекција у десетак градова, а први пут је приказан крајем септембра у Дому војске Србије у Београду, с тим да је премијери претходило откривање споменика мајору Тепићу у београдском насељу Дедиње.

"Морам да истакнем да је посебно било на премијери у Војној академији у Београду, а посебно дирљиво у Ваљеву, родном граду војника Стојадина Мирковића, гдје је његова мајка достојанствено без суза гледала причу о страдању свог двадесетогодишњег сина", додао је Лајшић, те рекао да послије пројекције није било аплауза, него само сузе.


Недељко Лајшић, аутор филма

Предсједник Борачке организације општине Козарска Дубица Драгољуб Ћибић рекао је да је мајор Тепић практично поштовао заклетву коју је положио да ће бранити земљу и њен интегритет и да ће за њу и живот дати.

"Иако се велико дјело, велика жртва и велики чин нашег суграђанина, нашег Дубичанина Милана Тепића, десио прије 26 година успомене су још увијек свјеже и болне. Херојска је била његова одлука да сачува животе младих војника, који су тада били на одслужењу војног рока", рекао је Ћибић.

Он је додао да је мајор Тепић српском народу послао поруку да се организује, да чува своје просторе и своја вјековна огњишта како се опет не би десио Јасеновац и Доња Градина и нова страдања.

Начелник општине Раденко Рељић рекао је да филм "Небо над Бјеловаром" презентује херојство и храброст Милана Тепића.

"Мајор Тепић је понос града Козарске Дубице јер је за своју земљу он дао оно што је највриједније - свој живот. Он треба да живи у нашим сјећањима у нашим душама, а препуна сала Дома културе, која заиста није била никад пунија, говорио о томе да мајор Милан Тепић неће никад бити заборављен од нас, народа из кога је потекао", нагласио је Рељић.

Мајор Тепић је 19. новембра 1991. године постхумно одликован за изванредан подвиг у борби против непријатеља приликом напада на касарну ЈНА у Бјеловару и проглашен народним херојем Југославије.

Мајор Југословенске народне армије Милан Тепић из Комленца у Козарској Дубици погинуо је 29. септембра 1991. године у бјеловарској касарни на Беденику, након што је дигао у ваздух војно складиште и себе, не желећи да препусти непријатељу оружје којим би убијао његове војнике.

Са њим је погинуо и војник Стојадин Мирковић, који је одбио Тепићево наређење да се повуче са осталим војницима од главног објекта.


Пуна сала у Дому културе

 

Пројекцији филма у Козарској Дубици, родном граду мајора Милана Тепића, синоћ је присуствовао велики број грађана те општине, те бројни општински званичници.

 

 

Извор: РТРС
31.12.2017.

 
Посјећено је: 165  пута
Број гласова: 0
Просјек: 0,00

Оцијените нам овај чланак:


ПОВЕЗАНЕ ВИЈЕСТИ:

Бошко Перић Пеша (1971-1994)

Вељко Миланковић (1955-1993)

Вукови са Дрине (1992-2006)

Зоран Боровина (1952-1992)

Игор Кисић (1980-1994)

Митар Максимовић (1963-2002)


АРХИВА ВИЈЕСТИ


Меша Селимовић, 1965. год
"Боснa je моja вeликa љубaв и моja поврeмeнa болнa мржњa. Бeзброj путa сaм покушaвaо дa побjeгнeм од њe и увиjeк остajaо, иaко ниje вaжно гдje човjeк физички живи. Боснa je у мeни кaо крвоток. Ниje то сaмо нeобjaшњивa вeзa измeђу нaс и зaвичaja, вeћ и колоплeт нaслиjeђa ,историje, цjeлокупног животног искуствa мог и туђeг, дaлeког, коje je постaло моje!"

Владика Николај о Херцеговини:
"Ни сиромашније земље, ни већег богатства у карактерима.  Ни мање земље ни већег броја правих људи!"

Иво Андрић, 1920. год:
"Боснa je дивнa зeмљa, зaнимљивa, нимaло обичнa зeмљa и по своjоj природи и по своjим људимa. И кaо што сe под зeмљом у Босни нaлaзe руднa блaгa, тaко и босaнски човeк криje нeсумњиво у сeби многу морaлну врeдност коja сe код њeгових сунaродникa у другим зeмљaмa рeђe нaлaзи..."