Игор Кисић (1980-1994) - www.Bosna-Hercegovina.com

6. јун 2018.


ИГОР КИСИЋ (1980-1994)


Игор Кисић (1980-1994) је најмлађи борац и херој Војске Републике Србске у Босни и Херцеговини.

Родио се у централним дијеловима Босне, мјесто Високо, одакле је са породицом избјегао у прољеће 1992. године на слободну територију под контролом ВРС.


Срце хероја заувјек живи: Игор Кисић

У односу на своје вршњаке Игор је био невјероватно активан и интелигентан дјечак који се занимао за техничке ствари. Од малена је ишао у православну цркву и учен да буде добар човјек.

Борио се у јединици четничког војводе Васкета Видовића, у Илијашу, 20 км сјеверозападно од Сарајева.

Његови посмртни остаци су из Илијаша пребачени на Војничко гробље "Мали Зејтинлик", на Сокоцу, изнад Сарајева. Постхумно је одликован Орденом Милоша Обилића.

 

ЖИВОТОПИС

Игор Кисић, од оца Ника, се родио 9. јула 1980. године у мјесту Високо (између Сарајева и Зенице), у централним дијеловима СР Босне и Херцеговине.

Био је интелигентан дјечак, далеко испред своје генерације вршњака. Недјељом је ишао у цркву, а у школи је похађао вјеронауку. Волио је дружење са дјецом, технику и спорт.

Са само десет година Игор је научио технику рада рачунара, што је био велики успјех с обзором на број година живота и технолошлку развијеност његовог родног мјеста.

У дванаестој години научио је да управља путничим аутомобилима, показујући велико искуство.

Игор Кисић је живио у мултинационалној средини са породицом све до почетка ратних дешавања. Његов отац је био члан странке СДС и градски посланик у СО Високо, што му је касније 1992. године правило велике проблеме од муслиманских екстремиста.

У мају 1992. године пред озбиљним пријетњама муслиманских паравојних јединица породица Кисић је морала да напусти родни дом и побјегне на србску страну. Многе србске породице које су остале у Високом биле су убијене или одведене у муслиманске концетрационе логоре.

Тако су Кисићи дошли у Илијаш, које је административно припадало Сарајеву, главном граду СР Босне и Херцеговине, надајући се да су избјегли ратне страхоте.

 

ДУГ ОТАЏБИНИ

У Илијашу, дјечак Игор Кисић гледао је борце 126. Илијашке бригаде, Сарајевско-Романијског корпуса Војске Републике Србске, чији је комадант био легендарни Васке Видовић, из Подлугова. У њему се будила храброст и понос предака који су крварили за отаџбину у протеклим епохама.


Манда и Васке деведесетих година

Није било дана да Игор није молио свога оца Ника, да га постане борац Илијашке бригаде, односно да буде у јединици Војводе Васкета. После вишедневних молби, отац Нико је на крају попустио и испунио велику жељу своме сину. Тако је Игор Кисић са својих 12 година живота постао најмлађи борац Војске Србске Републике Босне и Херцеговине.

У њему није било дилеме нити страха од смрти или пораза. Напротив, био је убјеђен у побједу и коначно ослобођење Босне и Херцеговине. Његови вршњаци су му се дивили и изражавали велико страхопоштовање. Заправо, Игор Кисић је постао миљеник цијелог Илијаша.

Због свог броја година имао је скромне подвиге и доприносе, али своје задатке увјек у потпуности извршавао успјешно.

 

ПОГИБИЈА И САХРАНА

Како босанско-херцеговачки рат 1990-их није престајао, већ се све више распиривао, тако су и муслимански ескадрони смрти имали све већу помоћ Запада и арапског свијета.

У току једног минобацачког напада 10. октобра 1994. године када су бојовници са муслиманских положаја у рејону Високог испаили неколицину граната на Илијаш једна граната је пала поред Игора Кисића, који је на мјесту остао мртав.

На сахрани Игора Кисића дошао је цијели Илиаш и старо и младо, сви су јецали за својим херојем, дјечаком, који није био чак ни пунољетан, али је храбро стао на браник отаџбине. Војвода Васке је касније изјавио да му је тај дан Игорове сахране био најтежи дан у животу.


Нико Кисић

 

Игоров отац Нико је кратко рекао окупљенима:
- "Гдје је мој син стао ја ћу наставити!"...

 

ЕКСХУМАЦИЈА

Годину дана касније након сахране, односно након потписивања мировног споразума у Дејтону 21. новембра 1995. године и Илијаш и још пет србских општина око Сарајева су предати муслиманским властима, што је значило својеврсну издају сопственог народа...


Мали Зејтинлик на Сокоцу

У страху од скрнављења гробова многе србске породице су марта 1996. године, кости својих најмилијих ексхумирали и пребацили на Соколац, гдје је сахрањен велики број бораца ВРС, а међу њима и Игор Кисић.

Постхумно је Игор Кисић одликован Орденом Милоша Обилића.
РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ 1992-1995

Бјеловац -Босански Брод - Добровљачка - Брадина - Јама Казани - Кравица 

Купрес - Орашје - Наташа и Милица - Чагаљ - Чардак - Скелани - Смолућа

Намјерна Сила - КукавицеКнежевићи - ХВООлга ДрашкоРистовићи

Петровачка цеста - Брчко - Каменица - Шеве -  Бихаћки логор - Виктор Бубањ

Оџак - Брежани - Челебићи - Чајниче - Ф. Јабука - Силовања - Бреза - Горажде -

Башчаршија - Јошаница - Сердари - Бањалучке бебе - Бравнице - Мостар

Слађана Кобас - Породица Голубовић - Фочанска села - Сарајевска Голгота

Иваница - Силос - ЧемерноЈесенТузлаРасим Делић -

Мирјана Драгичевић - Пофалићи - Страхиња Живак - Ејуп Ганић - Јука Празина

Љубомир Млађеновић - Без дистанце - Драган Васић - - Алија Изетбеговић

Мушан Топаловић - Рамиз Делалић - Ахмет Сејдић - Мурат Шабановић

Сакиб Махмуљин - Насер Орић - Харис Силајџић - Ураган - Дретељ - Ледићи

 Посјећено је: 2378  пута
Број гласова: 40
Просјек: 4,44


Tags:
HEROJI JUNACI
OPSTINA ILIJAS
VISOKO SARAJEVO
IGOR KISIC
MUSLIMANSKI ZLOCINI
VOJVODA VASKE
VASILIJE VIDOVIC
POGINULI 1994
SREDNJA BOSNA


Оцијените нам овај чланак:


ПОВЕЗАНЕ ВИЈЕСТИ:

Бојан Микулић - аутор склуптура у Старом Броду на Дрини

Прослава Ивањдана у Биљешеву код Какња 2021. љета Господњег

1993: Кравица

Стари Брод: Освештан спомен музеј и одржан помен за 6.000 убијених Срба

Мићо Влаховић (1970-1994)

Милодраг Мићо Станојевић (1970-1991)

Херојски пут Илијашке бригаде 1992-1996