Чудо у Дубровнику: Српске иконе се појавиле испод малтера на католичком манастиру - www.Bosna-Hercegovina.com

18. октобар 2021.


ЧУДО У ДУБРОВНИКУ: СРПСКЕ ИКОНЕ СЕ ПОЈАВИЛЕ ИСПОД МАЛТЕРА НА КАТОЛИЧКОМ МАНАСТИРУ


Ова вест, међутим као да некоме у Хрватској не одговара да се прочује, те је потпуно игноришу, а чак и крију од објављивања, ваљда из страха да се не докаже да су и Срби некада насељавали Дубровник?!

Наиме, како прича Милош С. (38) који је посетио Дубровник и на зидинама фрањевачког манастира Мале Браће, али и цркви Преображења Кристова угледао православне фреске нико од свештених лица није желео да му објасни о чему се то ради.

– Приметио сам да се испод малтера појављују иконе, одмах сам препознао православни иконопис, јер сам неко ко редовно обилази манастире, како православне тако и друге широм бивше Југославије. Једноставно волим то. Занимало ме откуд у фрањевачком самостану православне иконе. Покушао сам да питам људе који ту богослуже, али су сви када су чули моје питање окретали главу и без речи одлазили од мене – каже нам Милош.

Према његовим речима свуда где је покуцао на врата са тим питањем ударио је у зид ћутања.

– Истраживао сам мало и открио да су се први пут ове фреске испод малтера појавиле 1992. године и од тада се у Хрватској, али ни овде о њима не прича. Покушали су једном и да их прекрече, али је читав малтер са фарбом отпао и иконе су поново изашле – открива своје истраживање Милош.

Све ово подсећа на култно филмско остварење у режији Горана Паскаљевића “Време чуда” када су нове комунистичке власти од цркве хтели да направе школу, али су кроз креч иконе избијале увек, ма колико пута да су их партизани кречили.

Како сазнајемо на иконама које су се појавиле на зидовима фрањевачког манастира заиста су из 14. века јер се на том месту некада налазила православна црква, коју су фрањевци касније присвојили и претворили у свој самостан у Дубровнику.

Према историјским записима на овоме месту цркву је подигао један од најмоћнијих српских владара краљ Урош II Милутин 1317. године те је могуће да иконе датирају из тог доба.

На званичном сајту Дубровачке бискупије када је реч о самостану Мале Браће у дубровнику не постоје записи пре 1317. године и доласка српског краља Уроша II Милутина. Већ и они наводе да је “врло могуће да је самостан тада настао”.

Самостан је један од највећих и најмонументалнијих фрањевачких самостана. Има два клаустра: горњи (ренесансни, крстастих сводова и полукружних лукова) и доњи (романичко-готички, орнаментних ступића хексафора, розета и капитела разних облика: геометријских, биљних, људских и животињских) с крстастим сводовима и шетницом поврх. Михоје Брајков из Бара (прва пол. XIV. ст.) је градио овај клаустар који спада у најбоља романичко-готичка остварења у Хрватској.

Има 120 ступова и 12 масивних пиластара. Пресликан је у 17. ст. фрескама из живота светог Фрање. На зиду клаустра је саркофаг М. Гучетица из XIV. ст. с рељефима, а у средњој шетници клаустра је фонтана с ликом св. Фрање”, стоји на сајту бискупије о овом здању.

У Хрватским медијима, али ни Дубровачким туристичким летцима не може се наћи да се на овом месту могу видети православне иконе из 14. века, већ се то вешто крије и нико не жели да прича о томе.

Послали смо питања Дубровачкој бискупији да нам објасни о чему се ради и да ли се дешава управо оно што смо гледали у филму “Време чуда”, али смо ми, а тако и наши читаоци и јавност остали ускраћени одговора.

 

Извор: Објектив.рс
20.09.2020.

 


Посјећено је: 909  пута
Број гласова: 6
Просјек: 3,00


Tags:
EPARHIJA PRIMORSKA
ZAHUMSKO HERCEGOVACKA
DUBROVNIK JADRAN
PRAVOSLAVNE IKONE
FRANJEVACKI SAMOSTAN
GORAN PASKALJEVIC
VREME CUDA
14. STOLECE
DINASTIJA NEMANJCA
KRALJ MILUTIN


Оцијените нам овај чланак:


ПОВЕЗАНЕ ВИЈЕСТИ:

У недјељу у Требињу владика Димитрије предводи скуп подршке за Црну Гору