Бог не заборавља своје мртве - www.Bosna-Hercegovina.com

5. јун 2018.


БОГ НЕ ЗАБОРАВЉА СВОЈЕ МРТВЕ


 

Документарни филм "Бог не заборавља своје мртве" руски документарац који је настао у јесен 2014. године када су чланови Покрета руско-србског јединства преподобног Сергија Радоњешког и светог Николаја Србског, дошли 18. септембра 2014. из Русије у Београд на свечано освјећење споменика херојима Првог светског рата на Калемегдану и на Крсни ход.

Са светим иконама које су стигле из Русије, Крсним ходом је од 21. септембра до 14. октобра почео обилазак србских земљаља: Републике Србске и Републике Србије у знак сјећања на помоћ руског народа Србима током Првог свјетског рата.

Учесници Крсног хода, су обишли многе градове и светиње кроз Републику Србску, али посебну пажњу им је привукло мјесто Драксенић гдје се 14. јануара 1942. године десио незапамћени злочин над србским народом. Село Драксенић, се налази у сјеверним дјеловима Босанске Крајине, подно планине Козара, на само 8 км од комплекса Јасеновац и Доња Градина, мјесто највећег србског сратишта у историји.

Павелићеве усташе, које су предводили католички свећеници дошли су из Босанске Дубице и околних мјеста, па су тако у једном дану звјерски поклале у православној цркви најмање 360 жена и дјеце. Тако је за један дан у читавом селу мучки убијено 85 дјеце, а од тога је 47 заклано у Православној цркви. Пар људи који су успјели да преживе овај покољ су после Другог свјетског рата свједочили на суду, али комунистичке власти СФРЈ нису биле превише заинтересоване да казне починиоце, многи су се извукли. Чак шта више, православна црква у којој се десио покољ тог дана била је уништена и спаљена као и читаво село Драксенић. Док су југославенске комунистичке власти говориле да камен од цркве узимају за градњу нових кућа.

Парох Жељко Тошић говори учесницима Крсног хода о гробљу мозгова и крви... чак и о томе како у овом крају за вријеме Другог свјетског рата није било четничких формација ЈВуО, већ само партизанских јединица, које је контролисао Политбиро Комунистичке Партије Југославије.


Посјећено је: 1082  пута
Број гласова: 5
Просјек: 5,00


Tags:
DOKUMENTARNI FILM
BOG NE ZABORAVLJA SVOJE MRTVE
DRAKSENIC
KOZARA
DUBICA
HRVATSKI ZLOCINI
USTASE
CRKVA
STRADANJA
1942
MALI BOZIC
DRUGI SVETSKI RAT
BOSNA
BOSANSKA KRAJINA


Оцијените нам овај чланак:


ПОВЕЗАНЕ ВИЈЕСТИ:

Логор Дретељ

Крвава зора у Сердарима

Слађана Кобас (1992-2006)

Логор Стара Градишка

Окупација Сарајева 1878. и страдање Срба у околини

1941: Лијевањско поље

Бања Лука 03.02.2019