Освештан спомен-храм у Горњој Јошаници код Фоче - www.Bosna-Hercegovina.com

10. октобар 2022.


ОСВЕШТАН СПОМЕН-ХРАМ У ГОРЊОЈ ЈОШАНИЦИ КОД ФОЧЕ


Митрополит дабробосански Хризостом, у Горњој Јошаници код Фоче, освештао је спомен-цркву Светих Ћирила и Методија, која је саграђена у сјећање и спомен на невине жртве злочина који се догодио на Никољдан 1992. године, када је на кућном прагу убијено 56 мјештана, те свим страдалим овог краја у рату од 1992. до 1995. године.

Спомен-црква изграђена је на иницијативу мјештана и Организације породица погинулих бораца и цивила, уз благослов СПЦ, у непосредној близини споменика у селу Хоџићи.

Изградњу спомен-цркве у Горњој Јошаници, осим мјештана и потомака настрадалих, помогле су бројне институције, званичници РС, БиХ, вјерни народ и расељени Срби широм свијета. У Одбору за изградњу истичу да су након шест година труда, рада и залагања дочекали историјски дан на мјесту мучеништва и страдања.

- Приложника је било готово са свих континената, од далеке Аустралије, Америке, западне Европе, преко институција, доброчинитеља и наравно потомака жртава злочина у Јошаници. Захвалност свима, а жртвама вјечни незборав - рекао је члан Одбора за изградњу Васо Благојевић.

Мјештани Јошанице и Одбор за изградњу цркве имају подршку Општине Фоча. Локална управа помогла је изградњу и уређење спомен-цркве. На томе се неће стати, каже начелник Милан Вукадиновић.

- Општина је помогла колико је била у могућности, помогли смо партерно уређење, паркиралиште, насули дио путева. Дио пута је раније асфалтиран, а ја обећавам да ћемо комплетну путну комуникацију према Горњој Јошаници асфалтирати у наредном периоду уз помоћ Владе РС, како би се овдје могла да обављају и крштења и вјенчања и окупљања вјерног народа, јер овом мјесту дугујемо много - рекао је Вукадиновић.

Новоизграђена црква Јошаничких мученика, сваки пламен прислужене свијеће свједочи о 56 имена звјерски убијених Срба, међу којима је било 23 жена, троје дјеце и тридесет мушкараца, углавном старих и изнемоглих.

Ни након три деценије за ово најмасовније страдање српских цивила у Горњем Подрињу нико не одговара, иако су налогодавци и виновници “никољданског масакра” познати свим истражним органима БиХ, тужилаштву и судству.

- Желим да поручим онима који су задужени и примају огромне плате за процесуирање ратних злочина да не раде само истраге, већ да те истраге добију судски епилог, подизање оптужница и процесуирање. Бојимо се да чекају да вријеме учини своје, да биолошки нестану и починиоци и свједоци...

Како би Јошаница била још један примјер некажњеног злочина као што су сви злочини на териотирији БиХ гдје су жртве Срби - рекла је Радојка Филиповић, предсједница Скупштине Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС.

Један од свједока јошаничког масакра Душанка Лаловић, тада Вишњић, након готово три деценије мучних сјећања, давања исказа, свједочења, за бх.правосуђе има још само једну поруку.

- Чекамо овоземаљску правду за починиоце страшног злочина у Јошаници-поручила је Лаловићева.

Док чекају овоземаљску правду, потомци и родбина јошаничких жртава сабираће се, кажу, у Цркви Светих Ћирила и Методија. Међу њима Драгомир Вишњић, из Требиња.

- Пострадала ми је овдје родбина, ни крива ни дужна, злочинци нису гледали ни шта је младо ни старо, но су побили све што стигли, села затрли - казао је Вишњић.

Међу педесетшесторо страдалих најмлађа жртва је имала двије и по, а најстарија деведесет. Свједочанства указују на селективну правду.

- Када су Срби у питању за мали прекршај увијек је бх.правосуђе спремно да подигне оптужнице, а кад су Бошњаци пу питању као починиоци, онда све иде споро. Инсистирамо да се приведу правду они који су починили овај злочин у Јошаници - рекао је изасланик српског члана Предсједништва БиХ, Бошко Томић.

На Јошаничком сабору прочитано је и писмо подршке породицама српских жртава од Александра Ноја, посланика савезног парламента Њемачке, који је најавио скору посјету и подршку у борби да се изборе за правду.

 

Извор: opstinafoca.rs.ba
25.09.2021.


Посјећено је: 455  пута
Број гласова: 0
Просјек: 0,00


Tags:
SPOMENHRAM JOSANICA
KRVAVI NIKOLJDAN
RADOJKA FILIPOVIC
DUSANKA LALOVIC
PORODICA VISNJIC
DECEMBAR 1992
MITROPOLIT DABROBOSANSKI
HRISTOZOM JEVIC
ISTOCNA BOSNA
DONJE PODRINJE
OPSTINA FOCA
SELO HODZICI
PRAVOSLAVNA CRKVA
MILAN VUKADINOVIC
MALISANI DECA


Оцијените нам овај чланак:


ПОВЕЗАНЕ ВИЈЕСТИ:

Гради се нови Саборни храм у Братунцу и централно спомен обиљежје

Васкрснуће Цветка Ристића из Скелана: Супруга му родила близанце Новака и Јована

Црква у Јошаници код Фоче - светиња коју треба свако да посети

30 година на путу до истине: Обиљежавање страдања Срба у Фочи

30 година на путу до истине: Обиљежавање страдања Срба у Фочи

Најава: Ходочашће на Црквинама биће 4. јула 2021. у Рогатици

Сјећање на дјечака Александра Обрадовића из Рогатице