Муслимани и Хрвати који су се 1990-их борили као припадници ВРС - www.Bosna-Hercegovina.com

Статистика посјета
од 06.06.2018

Данас: 195
Два дана: 678
Седам дана: 2771
Мјесечно: 10942
Годишње: 39411
Укупно: 241616

Највише посјета
10.5.2019 1239
НАШЕ ГОРЕ ЛИСТОВИ!


Бошко Перић Пеша (1971-1994)


Игор Кисић (1980-1994)


Раденко Галинац (1969-1995)


Мићо Влаховић (1970-1994)


Филип Вишњић (1767-1834)НЕ ЗАБОРАВИМО МУЧЕНИКЕ!

28. октобар 2020.


Муслимани и Хрвати који су се 1990-их борили као припадници ВРС


Увaжено је мишљење новијих генерација да је рат у Босни и Херцеговини 100% поларизовао друштво те да је основни разлог за сукоба био у вјерској подјели. Истина је пак сасвим другачија.

На страни Републике Српске нису се борили искључиво Срби. У Војсци Републике Српске је било и муслимана, па и Хрвата у мањем броју. Било је ту разних мотива, но кључан је онај мотив који је видио у српској страни континуитет народне државности без мјешања страног фактора.

 

ОДБАЦИЛИ АЛИЈИНУ ДЕКЛАРАЦИЈУ

Стотине муслимана је крварило за Српску Републику. Због политичког Сарајева чији прогон трпе, ови борци су маргинализовани а често и сами не желе да говоре јавно о свом учешћу у рату.

Њихов разлог је сасвим оправдан када се има у виду да због сатанизације оних који су се борили за државни континуитет и сами Срби нерадо говоре о томе. 

Пошто пропаганда машинерија из Сарајевске котлине жели своју сецесионистичку војску да представи као државну армију, а јањичаре попут Јована Дивјака, који су били изузетак, а не правило у ратним годинама, прогласити херојима, ови храбри људи су се нашли на удару и тужилаштва за ратне злочине. То је својеврсан вид освете Сарајева.

 

КУМОВАО ГЕНЕРАЛ ЛИСИЦА

У свим родовима су раме уз раме стајали са Србима. Имали су и свој засебан батаљон "Меша Селимовић". Борили су се против повампиреног усташтва али и против исламизма у коме нису видјели ништа народно нити блиско словенским муслиманима Балкана.

Генерал Славко Лисица је кумовао имену одреда „Меша Селимовић“. Генерала Лисицу се и данас сјећају са радошћу борци мухамеданске вјере који су бранили своја огњишта и од џихадиста из арапског свијета.

Они, али и  борци Фикрета Абдића Бабе су од екстремиста из Сарајева таргетирани као издајници и изложени су прогону. Од свакодневног вријеђања до прогона преко судова из Сарајева. Они уживају сва права као и остали борци ВРС, тако да су и сада чврсто уз своје борачке организације.

 

КРВ УГАЂЕНА У ТЕМЕЉЕ

Из удружења бораца и стваралаца Српске поручују да неће оставити своје саборце ни сада, као што нису ни у ратним годинама, те да ће им пружити правну, финансијску, али и сваку другу помоћ.

Крв ових храбрих људи је проливена и уграђена у темеље најмлађе српске државности.

 

 

Извор: Видовдан
27.10.2020.


Посјећено је: 235  пута
Број гласова: 10
Просјек: 5,00

MUSLIMANI
HRVATI
VRS
ODRED MESA SELIMOVIC
BOSNA
HERCEGOVINA
DEVEDESETE


Оцијените нам овај чланак:


ПОВЕЗАНЕ ВИЈЕСТИ:

Братунац и Сребреница 7. јула 2018

Логор Брчко

Бранко Ћопић (1915-1984)

Годишњица Улошког (херцеговачког) устанка

Посљедњи пуцањ Миодрага Јахуре

Манастир Возућа подно Озрена

1992: Башчаршија
АРХИВА ВИЈЕСТИ


Меша Селимовић, 1965. год
"Боснa je моja вeликa љубaв и моja поврeмeнa болнa мржњa. Бeзброj путa сaм покушaвaо дa побjeгнeм од њe и увиjeк остajaо, иaко ниje вaжно гдje човjeк физички живи. Боснa je у мeни кaо крвоток. Ниje то сaмо нeобjaшњивa вeзa измeђу нaс и зaвичaja, вeћ и колоплeт нaслиjeђa ,историje, цjeлокупног животног искуствa мог и туђeг, дaлeког, коje je постaло моje!"

Владика Николај о Херцеговини:
"Ни сиромашније земље, ни већег богатства у карактерима.  Ни мање земље ни већег броја правих људи!"

Иво Андрић, 1920. год:
"Боснa je дивнa зeмљa, зaнимљивa, нимaло обичнa зeмљa и по своjоj природи и по своjим људимa. И кaо што сe под зeмљом у Босни нaлaзe руднa блaгa, тaко и босaнски човeк криje нeсумњиво у сeби многу морaлну врeдност коja сe код њeгових сунaродникa у другим зeмљaмa рeђe нaлaзи..."