Манастир Возућа подно Озрена - www.Bosna-Hercegovina.com

2. септембар 2020.


МАНАСТИР ВОЗУЋА ПОДНО ОЗРЕНА


Манастир Возућа је православни манастир који припада Митрополији дабробосанској СПЦ. Налази се у долини ријеке Криваје, код мјеста Возућа подно планине Озрен. Заправо, налази се у троуглу: Завидовића (25 км), Какња (42 км) и Тузле (45 км).

Возућки манастир је изграђен највјеројатније у XIV вијеку у доба краља Драгутина, који је био владар средњовековне Србије. Манстир је посвјећен Светој Тројици: Оцу, Сину и Светом Духу.

Манастир Возућа је био један од духовних центара Срба у централним дијеловима земље Босне више од три стољећа. Да би доласком Турака Османлија био рушен и паљен у XVII вијеку више пута. 1690-их година је похаран и монаштво растјерано.

Више од 150 година Возућки манастир је био пуст и пропадао све до средине XIX стољећа, да би 1856. године започела његова обнова по налогу владике Висарона и то је трајало три године, када је манастир у освећен.

Током Првог свјетског рата манастир се нашао на удару аустроугарских војника, који су похарали манастир, а између осталог је однето и црквено звоно.

Између два свјетска рата монаштво се вратило у Возућки манастир и обновљен је духовни живот.

Да би септембра 1941. године дошле хрватске и муслиманске усташе и поново је манастир похаран, а монаштво растјерано. Фебруара 1942. године ткз. Муслиманска Милиција спаљује манастир који се црнио од гарежа.

Тек након Другог свјетског рата манастир Возућа је обновљен. Иако комунистички режим није благонаклоно гледао на православље, монаштво је ипак чувало вјеру међу Србима овог краја.

Током највећег дијела рата у Босни и Херцеговини деведесетих година 20. вијека манастир је био у саставу Србске Републике БиХ и чували су га војници Озренске бригаде. Међутим, 10. септембра 1995. године, силна муслиманска војска је окупирала јужне дијелове Озрена и долину Криваје, па је тако манастир Возућа остао у Федерацији БиХ. Тада је манастир поново похаран и спаљен од муслиманских екстремиста. Годинама је манастир опустео.

Тек 2000. године враћа се први свештеник у манастир Возућа, био је то Зоран Живковић. Затекао је манастир у јако лошем стању са неексплодираним бомбама.

Обнова манастира је започела наредне година, а трајала је скоро 15 година. Јула 2015. године Возућки је освећен.


Посјећено је: 610  пута
Број гласова: 0
Просјек: 0,00


Tags:
MANASTIRI
PRAVOSLAVLJE
SVETOSAVLJE
ZADUZBINE NEMANJICA
VOZUCA
OZREN
BOSNA
14 VIJEK
KRIVAJA


Оцијените нам овај чланак:


ПОВЕЗАНЕ ВИЈЕСТИ:

Најава: Ходочашће Херцеговином задњи викенд априла 2020. године

1942: Драксенић

Добојски логор

Раденко Галинац (1969-1995)

И Бог је заплакао над Босном

Ђоко Копрвица: Фазлагићи крвопије

Марш "Стазама егзодуса" - 14. пут биће 10. септембра 2021. године на Озрену