Мајка - www.Bosna-Hercegovina.com

23. мај 2018.


МАЈКА


Књига "Мајка" је ауторско дјело Миленка Аврамовића, пуковника Војске Републике Српске у пензији, који је био активан током рата у Босни и Херцеговини 1992-1995, а прије тога официр бивше Југославенске Народне Армије. 

Инспирацију за овај антиратни роман, аутор је добио приликом посљедњег сусрета Ратка Младића, генерала ВРС са његовим официрима у Власеници. Било је предвиђено програмом да се подијеле одликовања најзаслужнијима за стварање Републике Српске, али је Ратко Младић уместо њих извео четири жене, мајке, које су изгубиле по три сина у рату.

Тада је генерал Ратко Младић изговорио своју чувену реченицу: "За стварање Републике Српске најзаслужније су мајке, које су дале своје синове", после чега их је загрлио, рекавши им да нема ништа да им да сем својих суза. Сам роман "Мајка" управо говори о томе, о мајкама, које су изгубиле по три и више синова, војника, током ратова на простору бивше Југославије 1990-их година.

Аврамовићев роман је написан тако да се сваком читаоцу смучи рат, јер рат као помрачење људског ума није само војевање, већ носи са собом и мртвачке сандуке. Рат на простору СФРЈ донео је неко са стране, управљао са њиме и на крају одлучио како и када ће да се заврши. 

У свом роману, Аврамовић између осталих говори о мајци Зечевић из Сијековца (Босанска Посавина), којој су муслиманско-хрватске снаге убиле 1992. године три сина и мужа, а кућа им је срушена. Исто тако описана је породична  трагедија баке Божане Делић из Горажда (источна Босна), која је изгубила четири сина, кћерку и зета, током крвавих похода муслиманске Армије БиХ у мају 1992. године. Док је она остављена у животу, од џелата, да би патила.

Како многи кажу, овај роман "Мајка" чува од заборава све оно што су праве вриједности српског народа и истину током Отаџбинског рата на простору бивше Југославије. Само је мајка та која роди дјете и живи за њега, не може јој већи бол бити него када га изгуби.

Роман је написан по истинитим догађајима и ништа није измишљено, тако да се овим путем може чути глас да постоје и српске жртве током Отаџбинског рата.

- "Поента свих мојих романа јесте да сам кроз ратни вихор биљежио догађаје и када сам осјетио да постоји стварно потреба да проговорим, то сам учинио преко папира бранећи истину из угла једног српског патриоте официра" - говори Миленко Аврамовић.

 

Издавач књиге је Институт за изучавање српских страдања у 20. вијеку, из Београда. Књига је издата 2012. године, доживјела је два издања, а промоције су биле у Београду, Новом Саду, Бања Луци, Босанском Шамцу, Палама...

Миленко Аврамовић је рођен 1959. године у селу Вуковићи, недалеко Власенице, на истоку Босне и Херцеговине.

 


Посјећено је: 1070  пута
Број гласова: 0
Просјек: 0,00


Tags:
KNJIGE
MAJKA
LJILJANA BULATOVIC MEDIC


Оцијените нам овај чланак:


ПОВЕЗАНЕ ВИЈЕСТИ:

Књига мртвих Срба Херцеговине 1992-1995

И Бог је заплакао над Босном

Анексија Босне и Херцеговине и Српско питање

Јелена 93

Књига "Од логора до логора" - Црна Лора

Битка за Возућу 1992-1995

Утисци о роману "Кости" Ненада Милкића