Емисија Разбуђивање: Срушен муслимански мит о Сарајеву - www.Bosna-Hercegovina.comСтатистика посјета
од 06.06.2018

Данас: 192
Два дана: 819
Седам дана: 2503
Мјесечно: 12751
Годишње: 82435
Укупно: 284640

Највише посјета
19.8.2021 1304
НАШЕ ГОРЕ ЛИСТОВИ!


Вукови са Дрине (1992-2006)


Недељко Видаковић (1966-1994)


Споменко Гостић (1978-1993)


Роман Малишев – руски монах који се борио за Србе у Босни


Јован Дучић (1874 - 1943)НЕ ЗАБОРАВИМО МУЧЕНИКЕ!

6. јун 2021.


Емисија Разбуђивање: Срушен муслимански мит о Сарајеву


У 44. емисији Разбуђивање гостовао је ДУШАН ШЕХОВАЦ предсједник удружења "Истина и правда" из Сарајева.

Душан Шеховац је Србин који је рођен у Сарајеву 1951. године. Све до осмог кољена његови преци су рођени у сарајевским насељима. Он је одрастао на Илиџи, док су његови дјед, прадјед... из Трнова. Завршио је Факултет Политичких Наука у Сарајеву (смјер: социологија), гдје је као одличан студент наставио своју каријеру.

До почетка маја 1992. године Шеховац је долазио на посао. Међутим, када су муслиманске паравојне формације "Зелене беретке" и "Патриотска лига" блокирале град и ограничили кретања... уз истовремено психо-физичка малтретирања, пљачку, убиства, силовања Срба.

Како Шеховац у емисији Разбуђивање наглашава, тада је дошло до подјеле сарајевских насеља по националном кључу. Тамо гдје су Срби имали већину они су прогласили Српско Сарајево, док су муслимани имали своју зону коју су контролисали. Алијини бојовници су у свом дијелу града имали ниску од преко 125 концентрационих логора гдје је хиљаде Срба Сарајлија било утамничено, а један дио и свирепо убијен. Уствари, многи муслимански заповједници као што су: Рамиз Делалић Ћело, Јусуф Јука Празина, Исмет Бајрамовић, Алишпаго Зулифкар... итд, који су окупљали око себе пробисвјете и ликове са маргине људског друштва (алкохоличар, коцкари, силеџије, лопови...), имали су своје зоне одговорности гдје су оснивали казамате за монструозна иживљавања над Србима цивилима, који су остали у њиховој зони града, јер су ту имали куће, станове, имања.

Такође изнад Сарајева у насељу Богушевац, паравојна група око злогласног криминалца Мушана Топаловића звани Цацо је доводила Србе и бацала их без милости. Није позната тачна бројка бачених у ту јаму Казани, али свакако да се не ради о малом броју жртава, већ је ријеч о стотинама Срба.

Такође Шеховац је први пут посље скоро три деценије разбио муслимански мит о ткз. Опсади Сарајева који је одзвањао балканским, али и свјетски медијима, тако што је показао мапе сарајевских општина гдје се јасно види да су опсаду Сарајева заправо извршиле муслиманске ратне јединице лојалне Алији Изетбеговићу јер су они запосједали већи дио сарајевских брда и планина: Игман, Бјелашница, Ормањ, Волујак, Трескавица... као и сљедећа општине: Трново (75%), Хаџићи, Нови Град (50%) Стари Град, Ново Сарајево, Центар.

Поред свега тога, Шеховац наводи и подакте о људима који су се борили под знамењем ВРС, а који нису имали пребивалиште у пријератном Сарајеву, њих 620 није имало... остали су сви били Сарајлије. Тако да је са тим податком разбијен мит како су Срби из Републике Србије долазили да "отимају муслиманску земљу".

Кућа Душана Шеховца је била на 300 метара од прве линије фронта, па ипак он није напуштао родну Илиџу са породицом све вријеме ратних дешавања. Слично као и остали дијелови Српског Сарајева Илиџанци је страховали од муслиманских граната и снајпера који су редовно вребали сваку прилику да убијају Србе цивиле.

Муслиманске снаге су иначе имале током 1992-1995 преко 35 жестоких офанзива на дијелове Сарајева под контролом ВРС, а највећи притисак је био на општину Илијаш, јер су рачунали да ће тако направити обруч око осталих дијелова и уништити их. Међутим, и поред бројчане и техничке надмоћи они нису успјели у својим намјерама, а борци Сарајевско-Романијског корпуса су све издржали што их сврстава у дивјунаке Отаџбинског рата.

У емисији Разбуђивање, Душан Шеховац се осврнио и на један детаљ непосредно по завршетку рата, а то је егзодус сарајевских Срба почетком 1996. године. Наиме, када је потписан Дејтонски мировни уговор у Америци 21. новембра 1995. године, обнародовано је да пет сарајевских општина (Илиџа, Илијаш, Вогошћа, дио Хаџића, Грбавица) враћа се под муслиманску контролу. Сарајевски Срби су ову одлуку равну издаји лоше примили и отпочео је велики талас протеста. Ипак, током фебруара и марта 1996. године у колонама пут беспућа отишло је преко 60.000 Срба, већином у Зворник, Бијељину, Требиње, Ново Горажде, Братунац, Пале... Тако је и настао нови град - Источно Сарајево.

Посљедњих година муслиманске власти у Сарајеву покушавају да на све начине сакрију злодјела која су учинили припадници муслиманске ткз. Армије Босне и Херцеговине. На примјер, на таблама гдје су пописана имена жртава српске националности, не говори се и није написано ко их је убио, већ само да су то "жртве ратних дешавања", док на таблама за муслиманске жртве редовно се ставља да су то "жртве српског фашистичког агресора" и сл. Такође, на постављеним таблама у Сарајеву долази до фалсификовања историје и истине у смислу да имена Срба се стављају као муслиманске жртве.

Данас, Душан Шеховац живи на Илиџи, гдје проводи своје пензионерске дане. Основао је удружење "Истина и правда", које је прије пар мјесеци први пут испред некадашњег државног концентрационог логора у Тарчину обиљежило 25. годишњицу од затварања злогласног муслиманског логора "Силос" гдје је утамничио преко 600 Срба, а који је постојао 1.355 дана.

Иначе ово није честа пракса да градске власти Сарајева дозвољавају овакве обреде јер муслимански екстремисти стално праве проблеме, што често доводи и до физичких сукоба. Покушавају да застраше Србе који би на миран начин да обиљеже своја стратишта.
РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ 1992-1995

Бјеловац -Босански Брод - Добровљачка - Брадина - Јама Казани - Кравица Кукавице - Купрес

Петровачка цеста - Логор Брчко - Логор Дретељ - Логор Силос - Бихаћки логор - Логор Орашје 

Логор Оџак - Логор Челебићи - Породица Ристовић - Породица Кнежевић - Наташа и Милица

Башчаршија - Јошаница - Сердари - Бањалучке бебе - ТузлаМостар - Ураган - Намерна Сила

Чемерно - Фочанска Јабука - Слађана Кобас - Породица Голубовић - Сарајевска Голгота - Чагаљ

 Посјећено је: 108  пута
Број гласова: 5
Просјек: 5,00

GRAD SARAJEVO
MUSLIMANSKI ZLOCINI
JEDINICE ARMIJE BIH
SREDNJA BOSNA
ALIJA IZETBEGOVIC
KONCENTRACIONI LOGOR SILOS
VIKTOR BUBANJ
BORSALINO HRASNICA
OPSTINA HADZICI
ILIJAS ILIDZA
MUSAN TOPALOVIC
JAMA KAZANI BOGUSEVAC
RAMIZ DELALIC
JUSUF JUKA PRAZINA
ZELENE BERETKE
PATRIOTSKA LIGA
DOBROVOLJACKA ULICA
IGMAN BJELASNICA
GOLGOTA EGZODUS
FEBRUAR MART 1996
DEVEDESETE GODINE


Оцијените нам овај чланак:


ПОВЕЗАНЕ ВИЈЕСТИ:

Страхиња Живак (1932-2014)

Шарање васкршњих јаја

Сретох мајку војника - Соколац 2021

Логор Силос у Тарчину

1992: Јошаница

Најава: Дванаести марш "Стазама егзодуса" на Озрену 10.09.2019

Исповјест Обрена С. Јовића: Затвори УДБЕ - Босна 1985
АРХИВА ВИЈЕСТИ


Меша Селимовић, 1965. год
"Боснa je моja вeликa љубaв и моja поврeмeнa болнa мржњa. Бeзброj путa сaм покушaвaо дa побjeгнeм од њe и увиjeк остajaо, иaко ниje вaжно гдje човjeк физички живи. Боснa je у мeни кaо крвоток. Ниje то сaмо нeобjaшњивa вeзa измeђу нaс и зaвичaja, вeћ и колоплeт нaслиjeђa ,историje, цjeлокупног животног искуствa мог и туђeг, дaлeког, коje je постaло моje!"

Владика Николај о Херцеговини:
"Ни сиромашније земље, ни већег богатства у карактерима.  Ни мање земље ни већег броја правих људи!"

Иво Андрић, 1920. год:
"Боснa je дивнa зeмљa, зaнимљивa, нимaло обичнa зeмљa и по своjоj природи и по своjим људимa. И кaо што сe под зeмљом у Босни нaлaзe руднa блaгa, тaко и босaнски човeк криje нeсумњиво у сeби многу морaлну врeдност коja сe код њeгових сунaродникa у другим зeмљaмa рeђe нaлaзи..."