Анексија Босне и Херцеговине и Српско питање - www.Bosna-Hercegovina.com

23. мај 2018.


АНЕКСИЈА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ И СРПСКО ПИТАЊЕ


Књигу "Анексија Босне и Херцеговине и Српско питање" је написао Јован Дучић, српски писац, пјесник и дипломата. Ријеч је о дјелу које је Јован Дучић написао током свог боравка у Италији па је оргиналан назив овог дјела: "L'annessione della Bosnia e dell'Erzegovina e la questione Serba". Књига је штампана у Риму 1908. године.

Овим својим дјелом Дучић се показао не само да је одличан пјесник, већ и познавалац међународних прилика и односа у свету, тог доба. На врло темљан начин аутор нам описује генезу интереса Великих сила за Балканско полуострво. Занимљиво да је ова Дучићева књига деценијама била скривена од српске јавности, али је због своје тематике она актуелна и данас јер представља драгоцјено историјско штиво.

Миладин Милошевић, директор Архива Југославије, је пронашао ову књигу посље дуго година трагања у Народној библиотеци Србије, на одељењу страних аутора. Он као приређивач ове књиге, који је учинио да после једног стољећа у мраку, књига коначно угледа свијетло дана. У књизи су додати факсимили и бројни документи са краја 19. и почетка 20. стољећа.


Дучић се у књизи бави балканским приликама, још од Кримског рата 1853. године, па све до анексије Босне и Херцеговине 1908. године, са посебним освртом на дешавања у Босни и Херцеговини. Он је по налогу Николе Пашића, премијера Краљевине Србије отишао у Рим 1907. године да обавља дипломатске послове, односно разбија медијски мрак Беча.

Разлог зашто је Дучић написао ову књигу на италијанском, а не на српском језику, јесте што је у то вријеме владала Анексиона криза (хладни рат Аустро-Угарске царевине и Краљевине Србије), па је све што је долазило из Србије у земље западне Европе, морало проћи кроз контролу Бечког двора. Зато се Дучић овако на италијанском језику обраћао читаоцима.
 

Дучић у својој књизи маниром искусног дипломате бави се и анализама и прогнозама, наводећи да Берлински конгрес из 1878. године (чијом одлуком је дошло до анексије БиХ од стране Аустро-Угарске) представља омчу око врата балканским народима, које је касније довело и до избијања Првог свјетског рата 1914. године.

Књига је имала своју промоцију у Београду и Требињу 2014. године.

 

Књигу можете наручити ОВДЈЕ.


Посјећено је: 1109  пута
Број гласова: 5
Просјек: 5,00


Tags:
KNJIGE
JOVAN DUCIC
ANEKSIJA
BOSNA
HERCEGOVINA
KRALJEVINA SRBIJA
AUSTROUGARSKII ZLOCINI
SANKCIJE


Оцијените нам овај чланак:


ПОВЕЗАНЕ ВИЈЕСТИ:

Филип Вишњић (1767-1834)

Ђоко Копрвица: Фазлагићи крвопије

Васкрснуће Цветка Ристића из Скелана: Супруга му родила близанце Новака и Јована

Сјећање на дјечака Александра Обрадовића из Рогатице

И Бог је заплакао над Босном

Логор Брчко

Бог не заборавља своје мртве