Јаук - www.Bosna-Hercegovina.com

5. јун 2018.


ЈАУК


 

Документарни филм "Јаук", је прича о голготи Страхиње Живака, србског логораша и ратног страдалника, који је у босанско-херцеговачком рату 1990-их, гдје  је он невин провео 2.5 године у муслиманским казаматима. За то вријеме муслиманско-хрватске паравојне формације су му у 26. маја 1992. године, мјесту Брадина, крај Коњица, на сјеверу Херцеговине, убили синове: Слободана (35) и Велимира (31), цивиле, као и десетак блиских рођака.

Страхиња Живак, по струци инжењер телекомуникација, запослен у ПТТ Босне и Херцеговине, је прије ратних дешавања живио у Сарајеву, гдје је радио као ванредни професор у средњим школама за стручне предмете. Био је дописник београдских Вечерњих новости.

Предосећајући рат и могуће невоље, преселио се у родне Брђане, гдје је рањен 17. априла 1992. из снајперске пушке, као цивил. А потом пребачен у Сарајево у болницу. Ту је имао низ непријатности на националној основи и спроведен је у Централн затвор.

Без адвоката, прочитана му је пресуда на 15 година затвора, због наводног "организовања србских паравојних формација и сарадње са ЈНА". Да је радио на "стварању велико-србске државе"... Провео је у муслиманским логорима скоро 31 мјесец... односно слободу је угледао 9. новембра 1994. године у сарајевском насељу Грбавица, који су контролисали Срби, тј. србска војска.

Поред Страхиње у филму говори и Алекса Ћорић, пријатељ и вршњак од покојног Велимира. Причао је како су Живаци били скромна и поштена породица, не оптерећени богатством.

Ђорђе Живак, рођак Страхиње, који живи у Смедереву. Он је ову трагичну вијест о погибији дјеце Страхиње Живака, послао писмом у затвор "Виктор Бубањ", бивша касарна ЈНА, од јула 1993. године, преко Црвеног Крста.

Страхињи Живаку су за вријеме Другог свјетског рата усташе убиле оца, стричеве и ујаке. Тако је Страхиња Живак постао симбол страдања на балканским просторима, јер су му убијени и преци и потомци. А он сам је преминио 4. августа 2014. године не дочекавши правду за своје страдање и своје породице.


Посјећено је: 1179  пута
Број гласова: 5
Просјек: 5,00


Tags:
DOKUMENTARNI FILM
BRADINA
STRAHINJA ZIVAK
KONIIC
SARAJEVO
LOGORASI
STRADANJA
JAUK
HRVATSKI ZLOCINI


Оцијените нам овај чланак:


ПОВЕЗАНЕ ВИЈЕСТИ:

Дан када су у мени убили дијете: Сарајевски 1. март 1992

Борислав Боро Радић (1954-1992)

Посјета јами Казани у Сарајеву, маја 2021. љета Господњег

Олга Драшко

1942: Стари Брод и Милошевићи

Страхиња Живак (1932-2014)

Огроман успјех романа Жељка Пржуља "Сами на свијету" у Русији